Бивши дипломата Зоран Миливојевић коментаришућу изјаву бившег шефа Мисије ОЕБС на Косову Вилијама Вокера који тврди да није видео ниједан доказ који би имплицирао да су Хашим Тачи и други лидери ОВК починили ратне злочине, за Косово онлајн наводи да такве тврдње произилазе из страха да се не потегне питање његове одговорности за прикривање злочина ОВК.

“Страх Вокера је очигледан и на неки начин га треба разумети, јер је он био директи учесник и плус је после живео на Косову међу бившим припадницима ОВК које је увек подржавао. Ако је неко био сарадник Тачија, за кога може да се утврди да је био злочинац, у том случају онда ће делити исту судбину”, оценио је Миливојевић.

На изјаву Вокера да се данас “у Хагу у Холандији, 21 годину касније, не суди српским злочинцима који су починили злочине у Рачку и многим другим местима на Косову, а да су пред лице правде изведене бивше вође ОВК“, као и да су “многи људи из Београда и влада Слободана Милошевиц́а учинили неке страшне ствари на Косову, Миливојевић је рекао да Вокера треба подсетити да се у Хагу на одслужењу казне још увек налазе неки од српских генерала полиције.

Вокер последњих неколико година био одсутан са планете

“Господина Вокера треба подсетити, јер изгледа да је он био одсутан ових задњих година са ове планете, да је Слободан Милошевић умро у Хагу, у току судског поступка, дакле њега критиквати је потпуно бесмислено, а треба га подсетити да још увек казну у Хагу служе политички актери из Србије, из тог периода… он је то изгледа заборавио. Што се тиче Србије, та прича је завршена и Србија нема више ништа са тим, овде се искључиво ради о злочинима ОВК”, истакао је Миливојевић.

Када је реч о успостављању Суда за ратне злочине на Косову у Хагу, Миливојевић је подсетио и да је почетак рада тог суда и све оно што може да буде резултатсуђења, заправо доводи у питање целу операцију НАТО бомбардовања и како је до те операције уопште и дошло.

“Суд компромитује пројекат ОВК који је био у функцији реализације целе те 1999. године и НАТО агресије, а компромитује и пројекат независно Косово и потпуно је разумљиво да постоје структуре које су у томе непосредно учествовале, којима сада Суд не одговара. Вокерове изјаве су само један у низу покушаја којима смо сведоци у последње време, да се већ унапред покуша да се спречи исход који би довео у питање целу ту причу”, казао је Миливојевић.

Према његовим речима, уколико Суд заиста утврди неке чињенице и уколико се заиста утврди да је ОВК чинила злочине, онда се отвара питање одговорности оних који су подржавали ОВК.

“Ако се потврди улога ОВК као једне злочиначке организације, онда се доста тога отвара везано и за одговорност оног дела међународне заједнице, која је с једне стране то креирала, с друге стране учествовала и с треће сране толерисала злочине. Мени се чини да је господин Вокер мало закаснио, јер је Суд успостављен и тужилаштво је формирано уз пуну сагласност управо тог дела међународне заједнице. Не би било ни Суда, не би било ни и тужилаца да није било Вашингтона, Брисела…”, оценио је Миливојевић.

На изјаву Вокера који је рекао да добро познаје све људе који су послати у Хаг, од председника Тачија, до Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија и да није видео никакве доказе који би потврдили да су починили ратне злочине, Миливојевић истиче да се докази предочавају тек у процесу суђења, до чега још није дошло.

“Докази се износе у процесу суђења, одакле господин Вокер може да има неке доказе да би тврдио ко је невин, а ко не и да са њима оперише и располаже. Судски поступка је јако деликатан, као и третман доказа,и то не би требало да буде предемт било какве дискусије.Уколико Суд потврди злочиначке акције ОВК, онда ће индиректно се довести у питање и улога свбих оних који су заједно деловали са ОВК”, рекао је Миливојевић.

Све почело од Рачка

“И то не треба заборавити. Рачак је отворио целу операцију НАТО, и према томе ако се потврди да у Рачку није било икаквих злочина, онда онај ко је утврдио да је злочина било, сигурно би требало да буде предмет неког преиспитивања, у најмању руку бар политичког”, оценио је Миливојевић.

Н. А.

Оставите Коментар