ВЛАДИМИР Зеленски је рекао да је у понедељак у Украјини формиран „саветодавни савет за деокупацију Крима“.

– Одржао сам састанак о припремама за Кримску платформу. Очекујем проширење географије, нивоа и броја учесника. Данас је створено саветодавно веће за деокупацију Крима да координише све мере и пројекте у овом правцу и обезбеди активности Кримске платформе, рекао је Зеленски у видео поруци објављеној на свом Телеграм каналу.

Прошле године је у Кијеву 23. августа одржан самит Кримске платформе на иницијативу Украјине. Разговарало се о питању „враћања“ контроле над Кримом. На догађају је учествовало више од 40 земаља и међународних организација.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је овај скуп форумом, где ће „Запад наставити да негује неонацистичка, расистичка осећања модерних украјинских власти“. Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков описао је самит као антируски и крајње непријатељски догађај.

Крим је постао руски регион након референдума који је тамо одржан у марту 2014. године, на којем се 96,77% бирача у Републици Крим и 95,6% у Севастопољу изјаснило за прикључење Русији. Украјина и даље сматра Крим својом, али привремено окупираном територијом.

Руско руководство је више пута изјављивало да су становници Крима демократски, у пуном складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за поновно уједињење са Русијом. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Оставите Коментар