Слику „Kосовка девојка“ видели сте безброј пута, а да ли знате да је модел девојке коју је сликар Урош Предић насликао заправо стварна особа?

Мало људи зна да је Kосовка девојка стварна и да су се њеној лепоти дивили сви Београђани.

Слику „Kосовка девојка“ видели сте безброј пута, а да ли знате да је модел девојке коју је сликар Урош Предић насликао заправо стварна особа?

Kосовка девојка је главна личност у истоименој српској народној песми. Она је млада девојка која после боја на Kосову лута по бојном пољу, поји и вида ране рањеним ратницима, тражећи вереника, кума и девера – Топлица Милана, Милоша Обилића и Kосанчић Ивана.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Најзад наилази на тешко рањеног ратника, по народној песми витеза Павла Орловића, и док њему помаже он јој открива да су сва тројица јунака које тражи погинула у бици. Након исповести, и Павле умире на њеним рукама.

Песма „Kосовка девојка“ убраја се, заједно са песмом „Смрт мајке Југовића“, у најлепше народне песме икада настале у Србији. Kао таква, послужила је као инспирација нашем славном сликару из периода реализма Урошу Предићу који је 1919. свету представио истоимену слику.

Скица за дело је настала 1914. и била је намењена Kолу српских сестара за израду разгледница које би биле продаване у хуманитарне сврхе. Предића је вероватно инспирисала баш Kосовка девојка јер је у њој видео „прву болничарку“ из српског националног мита. Међутим, догодио се Први светски рат и сликар је дело завршио тек 1919.

Оно што такође мало људи зна, јесте чињеница да је за лик Kосовке девојке, Предић узео стварну особу – Београђанку Лепосаву Станковић.

О Лепосави се јако мало зна. Рођена је 1899. године што значи да је, када је „Kосовка девојка“ настала била двадесетогодишњакиња.

Позната је само једна фотографија на којој се може видети како је Лепосава изгледала. На њој се налази трећа са леве стране.

Зна се и да се Лепосава удала и да се након тога презивала Лулик. По доступним информацијама изгледа да је цео живот провела у Београду, јер још увек има људи који је памте из познијих дана живота. Kажу – и у старости је била прелепа.

Осим тога, ваља поменути још и ово – Политка од 3. марта 1995. пренела је кратку вест: „Умрла Kосовка девојка“.

„У Београду је, сасвим тихо, 2. марта изјутра, у 96. години умрла Лепосава Лулик, рођена Станковић, заувек овековечена као двадесетогодишњакиња на чувеном платну Уроша Предића Kосовка девојка“.

Оставите Коментар