Шести дан месеца децембра у календару Грчке православне цркве посвећен је светом Николи.

Код нас је празник посвећен овом свецу 13 дана касније, наравно, јер као што је познато, наша црква прати стари календар. Иако је датум можда различит, заједничко је то да је овај светац веома важан у традицији оба народа као, уосталом, и свих хришћана.

Свети Никола живео је у 4. веку нове ере, у време цара Константина Великог. Његови родитељи били су веома имућни и умрли су када је био још мали. Одгајио га је рођак који је био епископ, па ће Никола када одрасте такође живот посветити овом позиву.

Богатсво које су му родитељи оставили, искористио је на најбољи могући начин, тако што је делио сиромашнима, и управо из овог разлога се традиција дељења поклона за Божић и/или Нову годину везује за овог свеца и то у свим хришћанским земљама, баш као што је и логично, јер иако Грк рођењем, свети Никола живео је много векова пре него што се хиршћанство поделило.

Осим што је познат као велики добротвор од кога потиче обичај даривања за празнике, многе су легенде о томе како је помагао морепловцима, па је и код Грка и код нас овај светац заштитник морепловаца. У Грчкој га зато славе све фирме и службе повезане са морем и тада им је нерадан дан.

Иако Грци не славе славу, овај обичај Морнарице и лука је веома близак нашем обележавању крсне славе.

На дан светог Николе славиће и сви они који се зову Никос (Николаос), Николета и Николина. Као што смо већ раније писали, обичај слављења имендана дубоко је укорењен у грчку традицију и овај празник је за појединца много важнији од рођендана. Име можда није тако често као Јанис или Јоргос, али ће свакако и на овај дан бити доста слављеника. И они су једини који добијају поклоне. За поклоне за Нову годину, задужен је неко други: свети Василије.

Дан светог Василија је 1. јануар, први дан нове године, па не чуди што у грчкој традицији овај светац доброј деци доноси поклоне. Свети Никола међутим, нарочито у западној традицији, преузима његово место, највероватније из простог разлога што је познатији и веома важан за хришћане уопште. Дан када се слави такође је близак празничним данима Божића и Нове године, а претпоставља се да су заправо амерички и холандски обичају допринели да управо свети Никола обуче црвено, пресели се на северни пол и почне да дели поклоне.

Ипак, у грчкој традицији ово је и даље посао светог Василија, а код других народа често има такође друго име, попут Деда Мраз или Father Christmas, мада то не мења чињеницу да је лик заснован на светом Николи.

Оставите Коментар