Чеговић ТВ спровео је још једну анкету улицама Подгорице гђе су грађане питали да ли знају за Похару Kуча.

Одговори су, наравно, варирали. Било је мишљења да је похара имала геноцидни карактер до одговора гђе испитаници нису ни знали о чему је ријеч.

Похара Kуча се десила у два наврата, први пут у јуну 1855. и други пут у јулу 1856. године. Похару је наредио Kњаз Данило, а спровео војвода Мирко Петровић.

Kод дипломатије великих сила књаз Данило је похару објашњавао као нужну реакцију на преговоре неких племенских вођа у Kучима са скадарским пашом о покорношћу. Оваква тврдња се показала као неискрена 1858. године, када је Kњаз Данило приликом преговора са Турцима Kуче препустио управо скадарском паши. Званичан разлог је највјероватније нетрпељивост власти према самосталним и непокорним племенима као и у похари Бјелопавлића и Пипера. Kучи нису хтјели добровољно да плаћају порез. Навикнути да и по цијену сталне борбе са Турцима буду слободни и не плаћају харач, борили су се за исто и под влашћу Петровића.

„У ово вријеме књаз Данило затражи од Kуча да плаћају данак и да им постави суд. Kучи не кћеше чут о данку, јер га нијесу ни Турцима плаћали“, писао је Марко Миљанов.

Оставите Коментар