После одлуке Небојше Зеленовића, градоначелника Шапца и председника странке “Заједно за Србију” да изађе на локалне изборе у свом граду, сви су били запрепашћени. Чланови “Савеза за Србију”, грађани који подржавају ову групу, чак и они неопредељени којима је Зеленовић био симпатичан као ново лице на политичкој сцени Србије. Усклици “Небојшу Зеленовића за председника државе!”, стрмоглаво су се претворили у “Небојша Зеленовић издајник!”. Свима је овај преврат био чудан осим Шапчанима.
На лажи актуелног градоначелника и свих његових претходника од 2000. године, у граду крај реке Саве већ су навикли. Kолико год да су желели да групи некадашњих “досманлија” виде леђа, Шапчанима није полазило за руком због предизборних и постизборних трговина и лажи. Током кампање за претходне изборе, један од Зеленовићевих коалиционих партнера, ( Совраније Чоњагић?!) лагао је народ да је свеједно за кога ће гласати, јер их подржава Српска напредна странка. Тако је “намакао” завидан број гласова.

У скоро свим градским и већини сеоских месних заједница, на власти су групе грађана које подржавају напредњаци. Уосталом, у Шапцу је СНС победио пре четири године, али је остао у опозицији. Сада би Зеленовић, или боље речено, Душан Петровић да остане још четири године на власти. Ту је градска каса, ту су све погодности. И то је разумљиво. Ипак, рећи за Шабац да је слободан град, може само неко ко у фотошопиране фотографије Шапца гледа преко друштвених мрежа.

“Ми бојкотујемо свуда где нема услова за слободне и фер изборе. У Шапцу ти услови постоје зато што смо их бранили протекле четири године. Имамо независне медије и Градска управа спроводи све процесе на транспарентан и демократски начин”. Ово је у своју одбрану током гостовања у једној емисији изрекао Небојша Зеленовић.

По овоме, фер и слободни изборни услови постоје само тамо где је на власти било ко други осим Српске напредне странке. Чак и у случају да је “тај неко други” на власти пуне две деценије. И у случају да благодети такве власти осећају само они који су уско везани уз ту власт. И онда када у тој групи понестане директора које ће поставити у фотеље јавних градских предузећа и установа, па морају да их увозе из других градова.

Чак и у случају да градоначелник који је надлежан за трошење новца из буџета буде осуђен за ненаменско трошење пет милиона евра. А када процес застари, лаже да је невин. Чак и у случају да у медијима које плаћа из касе коју пуне сви суграђани, нема места за било које друго мишљење осим за његово. По Небојши Зеленовићу, само он и његови сарадници заслужују да живе у Шапцу. У случају да некоме падне на памет да гласа за СНС, ту је Небојша да им запрети:

„Неће бити страних инвестиција, град ће се претворити у каљугу, напредњаци ће им отети позориште и музеј и претворити у печењаре. Позатвараће Шапчанима све продавнице, бутике и агенције. Улетаће шабачкој сиротињи Сандокан и Миша Вацић у куће да их бију“?!

Месецима уназад, Небојша Зеленовић отворено прети својим суграђанима. Свој евентуални нови мандат поставио је као питање опстанка целог града. А докле иде циркус у његовим редовима говори и невероватна чињеница да га поједини коалициони партнери ословљавају са “генерале”.

Оставите Коментар