Очекујем да моја коалиција освоји око 70 одсто гласова, а моја странка око 40 одсто. Верујем у велику победу, и моју и Жељке Цвијановић. Да није непристојно, већ сада бих прогласио победу, али сачекаћемо до вечерас да то урадимо и формално, каже Милорад Додик у ексклузивном интервјуу за Спутњик.

 

Председник РС и кандидат за српског члана Председништва БиХ Милорад Додик у ексклузивном интервјуу који је дао Спутњику, одмах након што је гласао на свом гласачком месту у Лакташима крај Бањалуке, каже да је протекла изборна кампања била напорна јер је желео да обиђе свако место и да оствари директан контакт са људима.

„Моја обавеза била је да обиђем што је могуће више места. За 28 дана имао сам 106 митинга, дао тридесет и нешто интервјуа, радио свој посао председника, имао десетине разних састанака… Било је мало умора, али, свакако, када радите посао који вам иде и који даје добар резултат, постоји сатисфакција“, каже Додик.

Председник Српске и лидер коалиције која је окупљена око његовог Савеза независних социјалдемократа задовољан је, како каже, што и поред повишеног тона неких изјава и покушаја подривања, није било посебних ексцеса током кампање и непосредно пред изборе.

„Постојали су разни активисти, разне групе, који су покушали да утичу на изборе и да изазову чак и немире или насиље. Али све је прошло без тога, тако да могу да оценим да је кампања била у оквиру закона и да није било никаквих посебних неочекиваних догађаја“, оцењује Додик и додаје да од општих избора у БиХ очекује оно што се две године раније догодило на локалним изборима у РС, када је коалиција коју предводи победила у већини општина и градова РС.

Очекује победу која ће негирати све приче о РС као подељеном друштву, наставља Додик и каже да Српска није подељено друштво, у њој постоји доминантна већина која има подршку народа.

„Очекујем да ће моја коалиција добити око 70 одсто гласова, што је доминантна већина и снага. За моју партију очекујем око 40 одсто и то је нешто што нам даје сигурност да ћемо победити. Верујем у велику победу, и моју и Жељке Цвијановић. Да није непристојно, већ сада бих прогласио победу, али сачекаћемо до вечерас да то урадимо и формално“, убеђен је Додик.

У задњих двадесет година РС је била објект насиља високих представника у БиХ, који су кршили међународно право, Дејтонски споразум и устав БиХ, наглашава Додик. У БиХ, према његовим речима, влада ситуација у којој је устав и реалност нису у сагласју.

„То је нешто што мора да се промени, а више од 200 закона које је наметнуо високи представник требало би да се преиспитају и то ће бити мој посао као српског члана Председништва“, каже Додик.

„Желим да Српску вратим на место које јој припада, укључујући и место доминантног политичког субјекта у БиХ. Ако тога не буде, ми немамо ни потребе да будемо у БиХ“, додаје Додик за Спутњик.