Председник комисије ЕУ Жан-Клод Јункер поново се обрукао када је дошао је на конференцију са председником Јужне Африке пијан и са две различите ципеле, једном браон, а другом црном.

Председник Ј. Африке Кирил Рамафоса требао је да одржи заједничку конференцију са председником европске комисије Жан-Клод Јункером, па је остао на подијуму са пољским левичаром Доналдом Туском.

Током конференције, жена из његове пратње покушала је нешто да каже Јункеру који је није чуо, а затим је изашао са говорнице и стао на ивицу подијума. Жена је упадљиво гледала доле, а после пар речи Јункер се изненада окренуо и почео да се тетура ка излазу из сале за конференције.

У тренутку док председник комисије ЕУ излази кроз врата, особа из протокола га придржава и усмерава ка пролазу како највероватније због утиска да би могао да падне. Ово није први скандал Жан-Клод Јункера са алкохолом. Председник европске комисије ЕУ изазвао је дипломатски скандал када је дошао у видно алкохолисаном стању на гала вечеру поводом НАТО самита у Бриселу.

Британски медији су више пута критиковали Јункера због алкохолизма, а у медијима на Острву се писало да лидер ЕУ комисије пије од јутра и да га је тешко видети трезног јер је „мортус пијан пре 12“. Тада је комисија ЕУ је саопштила да Јункер наводно није био пијан већ да се отежано креће због болесне кичме.

Ипак, упркос жељи преставника ЕУ да играју на саосећање јавности, ово није први пут да је Јункер пијан у јавности о чему сведоче бројни снимци на интернету, тако је Јункер, на пример, пре пар година ударао шамаре лидерима ЕУ који су прилазили да се са њим поздраве.