Аутор споменика Стефану Немањи, који би требало да на Савском тргу буде откривен 27. јануара, Александар Рукавишњиков изразио је наду да ће се грађани навићи на споменик, те поручио да он неће „кварити“ изглед престонице.

  • Моје искуство говори да људима треба да се навикну на тако велики споменик. Верујте да он неће кварити изглед вашег прелепог Београда и надам се да ћете га временом заволети – поручио је руски вајар и академик грађанима Србије у интервју за РТС.

Каже да су све димензије одређене имајући у виду не само зграду некадашње железничке станице, већ и зграде које се налазе бочно.

  • Компјутерска калкулација је оптимална, али ја сам чак и њу мало умањио. Водили смо рачуна да не вири глава када се пролази из околних улица у зону споменика, већ да буде у складу са свим грађевинама – навео је руски вајар.

Рукавишњиков каже и да је желео да се споменик заснива на лепоти фресака из српских манастира и додаје да Србија и Русија нису имале много среће да популаризују те уметничке творевине.

  • Да се то налази негде у Италији, читав свет би се дивио лепоти – сматра Рукавишњиков и истиче да је желео да споменик Стефану Немањи има „импулс Ивана Мештровића“.
  • Жеља је била да се споји традиционално и модерно, јер се иза споменика налази савремени комплекс – указује Рукавишњиков.

Рукавишњиков, иначе, неће присуствовати откривању споменика из здравствених разлога.

Оставите Коментар