На данашњи дан 27. априла 1999. године НАТО снаге су у варварском нападу на Сурдулицу усмртиле 20 цивила међу којима и дванаесторо деце. Повређено је више од 100 грађана и срушено или оштећено преко 500 кућа. Напад се догодио око поднева а мета је било густо насељена Чубрина ливада недалеко од самог центра Сурдулице. Са преко десет разорених пројектила погођено је и насеље Пискавица. Највећа разарање претрпеле су породичне куће у Змај Јовиној улици која је у потпуности разорена.

Највише погинулих било је у породици Милић када је страдало њих шесторо као и деветоро комшија који су спас од НАТО бомби потражили у подруму њихове породичне куће. Био је то други од укупно три напада на овај мали град. У првом нападу, 21.априла НАТО је бомбардовао избегличко насеље када је погинуло 10 а рањено 16 цивила. Последњи напад на Сурдулицу забележен је 31.маја када је током ноћи погођен Геронтолошки центар и Санаторијум за плућне болести где је погинуло 20 цивила а 88 лакше и теже повређено.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter


У Сурдулици је у подне НАТО авијација испалила више од десет пројектила.
Највећа разарања су била у комплексу породичних зграда у тој улици.
НАТО авијација, која је од 6. априла до 27. априла на Сурдулицу испалила 175 пројектила, гађала је и куће у Београдској улици у новом насељу Пискавица.
Осим источног дела градића Пискавице, пројектилима је засут и југоистични део, недалеко од центра града- такозвана колонија Дрнске дивизије, где су за само неколико секунди уништени животи и причињена огромна материјална штета.
Тада је портпарол НАТО Џејмс Шеј изјавио да је реч о „једној бомби која је промашила циљ“, али га је демантовао извештач америчке ТВ мреже Си-Ен-Ен, који је, на основу оног што је видео на лицу места, рекао: „Нема никакве сумње, потпуно сам уверен на основу онога што видим да је овде пало више од једне бомбе“.
Био је то за месец дана трећи и најжешћи удар НАТО на Сурдулицу.
Сурдулица је поново била мета бомби НАТО 31. маја 1999, када је 20 цивила убијено и 88 повређено у нападу на геронтолошки центар и санаторијум.
Претходно је 21. априла у нападу НАТО на избегличко насеље у Сурдулици у коме су биле смештене српске избеглице из Републике Српске Kрајине погинуло је 10 избеглица, од којих шесторо деце, а рањено је 16.
Сурдулица је град са највећим бројем погинулих грађана током НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

Оставите Коментар