Српским цивилима и војницима из Скелана, убијеним у нападима муслиманских снага из Сребренице, данас је служен парастос, а помену је присуствовао и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Парастос за 305 убијених цивила и војника из Скелана и околних села служен је код Централног споменика.

Међу 305 убијених је и 69 оних који су усмрћени на данашњи дан 1993. године.

Парастосу и обележавању 28 година од страдања српског становништва у бившој општини Скелани присуствовале су бројне делегације и више стотина становника средњег Подриња са обе стране Дрине, преноси РТРС.

Парастосу у Скеланима је претходило полагање цвећа и паљење свећа код споменика у оближњим селима Цхосићи и Калиманићи чији су становници такође настрадали на данашњи дан пре 28 година.

Вишковић је указао да за жртве у Скеланима нико није одговарао и да институције Српске никада неће одустати од борбе за истину и правду.

Поручио је да правда мора бити иста за све јер, уколико није, онда то није правда, што показују досадашње судске пресуде о суђењима за почињене ратне злочине.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, плачкајући и палећи све што је српско, са јасном намером да изврше етничко чишћење, што потврђује скрнављење српских гробаља, уништавање крстова и надгробних споменика.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а две трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико деце и 15 жена.

Рањено је 165 мештана.

Од 30 заробљених половина није преживела мучења у сребреничким логорима, а њих четворо још се води као нестало.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар