Вашингтону је прекипело, више немају живаца за приштинске игрице. После сусрета шефа српске дипломатије Ивице Дачића и америчког државног секретара Мајка Помпеа у Вашингтону јасно је да Трамп има план како да уразуми Приштину и натера их да укину бесмислене таксе од 100 одсто на српску робу.

– Помпеу сам рекао да мере које су досад предузели нису дале резултате. Таксе су и даље на снази, дијалог је замро… Помпео је желео да чује шта Србија мисли, па сам отворено рекао да Америка мора много јаче да притисне Приштину, уколико уопште Вашингтон и председник Трамп желе да се дијалог Београда и Приштине настави – рекао је Дачић.

Лупање шамара

Министар каже да више детаља о разговору са Помпеом не може да открива, међутим, извори Српског телеграфа наводе да је очигледно да је Дачић добио уверавања Трамповог сарадника да ће Америка заоштрити политику и предузети нове мере против Приштине.

– Реч је озбиљној администрацији која има разрађен сценарио. Па неће ваљда Бела кућа дозволити да им Приштина и Харадинај лупају шамаре и одбијају да ураде оно што им се каже, а управо им та Америка омогућила да имају државу. Истекло је време миљеницима. Сада ће да виде шта стварно значи када се окрене лист. Прво што ће им онемогућити је шанса да доврше причу са формирањем војске.

Управо је то Харадинајева слаба тачка. Оружје на које су рачунали неће моћи да набаве, оно што Американци праве и што Приштина жарко жели у свом арсеналу остаће пуста жеља, јер без сагласности Вашингтона ниједна друга држава која можда има такво наоружање неће моћи да им прода – наводи извор.

Извори истичу да је ће поред тога Американци повући низ конкретних мера.

– Покушали су причом да реше ствар, амерички амбасадор Филип Коснет неколико пута је разговарао са албанским челницима, али их није уразумио. Сећате се да је са последњи састанак напустио залупивши вратима за собом. То значи да упозорења више неће бити, крећу са акцијама. Поред рампе за формирање војске мораће да се суоче са експресним процесуирањима и слањем у Хаг злочинаца ОВК, прича о ЕУ ће им бити само жеља јер ће се Американци потрудити да им онемогуће визну либерализацију, о уласку о НАТО нема ни говора иако албански лидери то прижељкују – наводе саговорници.

Нема више пуј-пике

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да је неиздржива ситуација пуј пике-не важи, да се прилази максималистички, само признање и ништа друго.

– Србија је отворена за дијалог, није проблем на српској страни и очекујемо да Америка реагује. Мислим да је Дачић са Помпеом био јасан и директан – крајње је време да Вашингтон спроведе речи у дело и изврши притисак на Приштину – закључује Миливојевић.

Владислав Јовановић, бивши шеф југословенске дипломатије каже да је дошао тренутак да се ствари поставе на место.

– Ми не тражимо мрвицу милости од Американаца, него постављамо проблем принципијелно историјски доказаном пријатељу јер смо гинули за савезнике Американце. Историјски пропусти и неправда према нама морају бити исправљени – поручује Јовановић.

Харадинај бесан, неће сарадњу на УНМИК

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај изјавио је да прекида комуникацију са УНМИК након што је генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио да је највећи проблем у односима Београда и Приштине такса од 100 одсто на српску робу.

– Ми не комуницирамо више са њима. Људи УНМИК пишу та писма и шаљу их тамо. Не сматрам да је то одраз истине. Тензије између Косова и Србије, ако баш хоћемо тако, створио је рат, нанесене штете и велики бол, као и нерешавање односа једним уговором о признању. Док нема признања, нормално је да ће бити и тензија – казао је Харадинај.