ДУГО СТЕ У ПОЛИТИЦИ, РЕЦИТЕ НАМ О ВАШЕМ ПОЧЕТКУ?

У политику улазим Октобра 2008. године, као један од оснивача СНС, активно се тада бавим формирањем инфраструктуре у Источној Србији, где сам био један од координатора. Као један од блиских сарадника тадашњег потпредседника СНС и скупштине Србије генерала Божидара Делића водио сам и прве локалне изборе у Неготину, касније и у Косовској Митровици, и свим другим градовима где су били одржавани вандредни локални избори.

НАКОН ТОГА СТЕ ЈЕДАН ОД РЕТКИХ КОЈИ НАПУШТАЈУ СНС ?

Напуштам СНС тада заједно са генералом Божидаром Делићем средином 2011. године, тако рећи пред сам долазак странке на власт. Тада је све другачије изгледало, странку је водио Томислав Николић, мислим да није постојала таква енергија као данас, све је било другачије, људи су били убеђени да је то нова СРС. Да је тада на челу странке био Александар Вучић, сигурно не бих донео такву одлуку. Верујем да би мој политички пут био потпуно другачији.

2013. НАШЛИ СТЕ СЕ У ДСС, ШТА ВАС ЈЕ НАВЕЛО НА ТУ СТРАНУ?

Тако је, у то време ДСС је био озбиљна патриотска странка, можда једина на политичкој сцени која се истински борила за наше КиМ. Било је ту и других странака, али ДСС је тада као парламентарна странка имала тај капацитет. Убрзо сам на конгресу изабран за Члана ИО странке, 2014. године на тадашњим парламентарним изборима био сам и кандидат за народног посланика на листи ДСС-ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА. Након тих избора странка је остала испод цензуса, Војислав Коштуница подноси оставку на челу странке, исте године у Октобру на конгресу изабрано је ново руководство на челу са Сандом Рашковић Ивић, после тога ДСС више није био исти. Санда Рашковић Ивић данас је потпредседник странке Вука Јеремића, а ДСС је на 1% подршке. Велика идеја са малом шансом.

02.08.2016. ФОРМИРАТЕ ПОЛИТИЧКИ ПОКРЕТ НАШ ИСТОК, РЕЦИТЕ НАМ НЕШТО О ТОМЕ?

Са групом сарадника и пријатеља формирао сам покрет „Наш Исток“, патриотску организацију са циљем промовисања националних и породичних вредности. Покрет је настао на идеји националног јединства, држава и њене институције на првом месту. Очување КиМ у саставу Србије, бриближавање ЕвроАзиској унији, ОДКАБ-у. Покрет чине углавном млади људи, а све више је оних који нису били у политици до сада.

ШТА МИСЛИТЕ О АКТУЕЛНИМ ПРОТЕСТИМА И ОРГАНИЗАТОРИМА?

Актуелни протести дириговани су као и увек из неког страног центра којем не одговара стабилна и јака Србија. Што се тиче организатора, ради се о људима који су већ водили државу, нису се показали као успешни, што се већ видело на свим изборима од 2012. до данас. Истинска опозиција Нису Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић и други, то је група људи која се обогатила на грбачи народа, људи који мисле само на своје личне интересе, верујем да протести које они организују морају пропасти, сваког дана све их је мање јер су омржени у народу.  Док они пију француска вина, једу лист рибу, возе се у скупим лимузинама, и добијају упутства по Врачарским кафићима од странаца како ослабити државу, углавном радећи то после сваке шетње где ни сами нису виђени у задње време, могу да им поручим ВРЕМЕ ЈЕ ДА ОДЕТЕ У ПОЛИТИЧКУ ИСТОРИЈУ, СРБИЈА ЈЕ ДАНАС ДРУГАЧИЈА, ЈАЧА, МОДЕРНИЈА, БОЉА.

КАКО ГЛЕДАТЕ НА ПРИТИСАК ПРЕМА СРБИМА НА КиМ?

То је политика сепаратизма и пут ка потпуном протеривању Срба са вековних огњишта, мислим да је начин за опстанак Срба на простору КиМ јака Србија и њене институције, формирање заједнице српских општина. Привремене институције у јужној покрајни чине све кроз нељудске намете да сломе наш народ. Мислим да је решење Косовског проблема за сада замрзнути комфликт, до потпуне промене политике на геополитичкој сцени. Добро да је велики број земаља повукао такозвано признање, самим тим привремена влада Косова губи свој легитимитет. Потпуно решење овог проблема је да се организује велики марш кроз који би милион Срба мирно ушетало на територију Јужне српске покрајне, тада би имали потпуно другачију ситуацију. Није нам потребна војна интервенција.

ДА ЛИ МИСЛИТЕ ДА ЈЕ МОГУЋ НОВИ 5. ОКТОБАР, КАКО ГА НАЈАВЉУЈЕ ПЕРЈАНИЦА ПРОШЛОГ ВЕЛИМИР ИЛИЋ?

Више никад није могућ 5. Октобар, просто сада је неко друго време, друге околности. Сигуран сам да такву врсту револуције не могу изазвати они који су већ чинили то попут Велимира Илића и сличних њему. Они су показали своје умеће (затварање фабрика, уништавање војске, срозавање државе испод нивоа Колоније). Уколико би се дешавале било какве промене, сигуран сам да то не могу чинити они који су вршили власт до 2012. године, народ их познаје само по лошем. Време је за неке нове снаге. Свакако не кроз улицу, већ кроз демократске и фер изборе. Уосталом Режим најављује могућност одржавања парламентарних избора, добићемо сви шансу, па народ нека изнесе свој суд. Време је!

ЧЕСТО СТЕ ВИЂЕНИ У ДРУШТВУ ВИЂЕНИЈИХ НАВИЈАЧА И НАЦИОНАЛИСТА?

Међу њима имам много драгих пријатеља, то су велике патриоте који воле своју земљу и свој народ. Немам проблем што ме виђају у друштву таквих људи. Ево, Миша Вацић, председник Српске деснице, велики патриота са којим се често видим како би разменио искуства о актуелним дешавањима, један је од тих људи. Зар је то проблем? Људи попут њега потребни су овој земљи, зато ја лично мислим да национално питање као и људи који га претстављају на било који начин не смеју бити срамота, већ понос.

ДАМИР ШИМПРАГА, ПРЕДСЕДНИК ПОКРЕТА „НАШ ИСТОК“: Више никад није могућ 5. Октобар! 1Председник покрета „Наш исток“, Дамир Шимпрага

loading...