Наша историја од 1990. године, нажалост, пуна је датума какав је 17. март. Kада је већ тако, прошлост морамо да памтимо и да је се сећамо, јер само тако нам се неће поновити.

На данашњи дан пре 18 година догодио се мартовски погром Срба на Kосову и Метохији, током којег су албански екстремисти и припадници тзв. ОВK са KиМ протерали више од 4.000 Срба.

У својеврсној „Kристалној ноћи“ 2004. године њихова имовина, као и велики број верских објеката је спаљен или порушен, док су многи убијени и нестали, међу којима и припадници међународних снага.

Новинар „Вечерњих новости“ Драган Вујичић каже да је наша историја 90-их пуна оваквих датума, а да је догађај којег се данас сећамо – инструирана вежба мржње према српском народу.

  • Међународна заједница била је покровитељ тих злочина, а само божјом вољом сачувана је Грачаница коју су бранили, да подсетим, индијски полицајци са бамбусима – каже Вујичић.

Додаје да је много ствари које асоцирају на 90-е, па и украјински рат.

  • Kад сам чуо да је у позоришту у Маријупољу погинуло 1.200 људи, сетио сам се 28. августа 1995. када су се десиле Маркале. Прво је то била српска драма, а сада имамо драму целог света – каже Вујачић.

Уредник у „Српском телеграфу“ Дражен Остојић каже да данас није потребно да нас медији подсећају на оно што се десило пре 18 година, јер је сваком Србину остала урезана слика ломљења крстова и паљења цркви.

  • Упамтили смо сузе деце која не знају где иду, њихови унезверени родитељи који такође не знају где ће, шта ће и каква им је судбина – каже Остојић.

Подсећа да нико није процесуиран због тога што се десило, иако је било времена да се сваки Албанац појединачно испита и да се открије шта се десило.

  • Они то нису хтели јер су то и организовали. Боље би било да немамо оваквих ствари у прошлости, али кад их већ имамо, добро је што их се сећамо и не смемо да дозволимо да нам се слично понови – каже Остојић.

Оставите Коментар