Полагањем 12 ружа испред споменика 12 беба на бањалучком Новом гробљу и парастосом, данас је обележеа 28. годишњица од смрти беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника.

Руже су положиле мајке умрлих беба и представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обележавања.

Жељка Тубић, секретар Удружења „12 беба“ и мајка чији је син рођен 19. маја 1992. године због недостатка кисеоника умро неколико дана касније, рекла је да је прошло много година због чега сумња да ће овај злочин икада бити кажњен.

  • Шта помислити о светским моћницима који не дају кисеоник за недужно дете. Замислите шта су онда ти нељуди у стању да ураде одраслим људима – рекла је Тубићева новинарима у Бањалуци.

Она је додала да мајке 28 година немају утеху, да је иза њих 28 година неправде светских моћника и да је свака година све тежа, јер посматрају генерацију својих умрлих беба, а који су сада одрасли људи, и питају се какво би њихово дете данас било.

Положено је и цвеће на Спомен-обележје „Живот“ у Бањалуци.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они с боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је умрло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Данашњи датум узет је за обележавање овог догађаја, када је, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су умрле до 19. јуна те године.

--

1 KОМЕНТАР

Leave a Reply