6. септембар 1944. године био је кобан по становништво Лесковца. Тога дана, далеког 6. септембра 1944. године савезничко ваздухопловство је заједно са јединицама НОВЈ, а у склопу операције Ратвик бомбардовало Лесковац. Тог дана, на Лесковац је бачено 69 тона бомби.

Операција Ратвик је имала за циљ да се униште виталне комуникације за повлачење немачких јединица, односно групе армије „Е“. Међутим, ова операција однела је огроман број жртава, а сумња у неопходност ове акције и бомбардовања остала је мистерија до данашњег дана.

Историјски подаци бележе да је лично Коча Поповић планирао бомбардовање Лесековца, али и других градова Јужне Србије, заједно са генералом Фицрој Меклејном. Постоје историјски подаци да су се њих двојица састали на планини Радан.

Према сведочењима, тога дана у Лесковцу је било тек неколико стотина Немаца, док је било много цивила. Према историјским подацима, сумњу у саму акцију изразио је и сам генерал Фицрој Меклејн.

View this post on Instagram

"Савезничко бомбардовање Лесковца почетком септембра 1944. године је део операције Ратвик коју су извели савезничко ваздухопловство и додељене јединице НОВЈ, са циљем да се униште виталне комуникације за повлачење немачких јединица (групе армија "Е"). Бомбардовање је започело око 12 часова, 6. септембра 1944. године (на дан рођења Краља Петра II). Постоје веродостојна документа која упућују на закључак да је лично Коча Поповић, планирао бомбардовање Лесковаца и других градова јужне Србије, заједно са генералом Фицрој Меклејном. Меклејн се састао са Кочом Поповићем на планини Радан. Разорно бомбардовање изведено је са око 28 америчких бомбардера у пратњи 20 ловаца. Тога дана на Лесковац је бачено 69 тона бомби. Будући да је био рођендан Краља Петра, у Лесковцу је било много света. Број жртава, у Лесковцу је тада било око 28000 становника, (погинули и рањени), никад тачно није утврђен, а по проценама великог броја историчара креће се од 4000—7000. Уништено је неколико квартова, порушено и уништено 1840 објеката (централно језгро града, Соколски дом, хотели…). Панорама Лесковца после бомбардовања Према партизанским извештајима погинуло је 1000 грађана, 500 Немаца, 200 четника, 300 добровољаца. Према четничким изворима 2000 мртвих и велики број рањених Лесковчана. Сумњу у сврсисходност ове акције, изнео је и сам генерал Фицрој Маклејн, који је са оближњег брежуљка посматрао акцију. Трећег дана након бомбардовања, 9. септембра 1944, капетан војске Краљевине Југославије Живојин Митић-Зине (командант Власинског корпуса) писмом се обратио се Савезницима. „ …. Савезници, Обраћам вам се у име свих националних снага, које се још увек боре по српским шумама против окупатора. До јуче, као начелник штаба 110 ђенерала Михаиловића, имао сам 22 енгл. официра. Они су све време били задовољни радом наших снага у погледу саботаже и борбе против окупатора, но напустили су наше редове по наређењу њиховог команданта из Каира. Данас када је немачка сила у распадању, ми смо своје са своје стране извршили у последње време доста саботажа и борби…. " #savezničkobombardovanjeleskovca

A post shared by ??СРПСКИ ВИТЕЗ?? (@vitez____od____srbije) on

Тај 6. септембар био је кобан по становништво Лесковца. Бомбардовање је почело око 12 часова. Тог дана, иако тачан број жртава никада није утврђен, страдало је више од 1600 цивила. Још је гора чињеница да је управо на данашњи дан рођен краљ Петар, те је тог дана на улицама било много људи. Бомбардовање Лесковца учинило је да погине огроман број цивила, да се до темеља уништи неколико квартова, 1840 објеката, међу којима и значајне институције попут Соколског дома, да се уништи централно језгро града, хотели, палата Сотира Илића.

О овом страшном бомбардовању се ћутало годинама, а спомен-чесма жртвама подигнута је тек 1991. године, дакле после 47 година! Нажалост, поред Лесковца бомбардовани су и уништени и Ниш, Београд…

Јована Ћирковић

Оставите Коментар