Председник Србије Александар Вучић одао пошту жртвама и положио венац у Спомен парку Сремска Митровица.
У Спомен парку Сремска Митровица и у Доњој Градини у Републици Српској обележен је Дан сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату.

Обраћање председника Вучића
Председник Србије одржао је говор, а на самом почетку подсетио је да Србија и Република Српска годинама уназад заједно обележава овај дан.

  • Данас се налазимо овде у Сремској Митровици где никада ниједан српски председник није дошао на ово место од када је подигнут споменик.

Председник је рекао да неколико година заједнички Србија и Република Српска обележавају страдања нашег народа и показујемо наше јединство по први пут након више деценија.

  • Никада нећу заборавити ове ствари, чак и ако ме осуде за то. То су речи логоровца, Нобеловца и морају да буду однос према злочинима који су извршени над нашим српским народом, а не да се сакривамо плашећи се да нас неко попреко не погледа – рекао је Вучић.

Kако каже, данас се налази у Сремској Митровици, јер никада од 1960 године, ни један српски председнк није ту дошао.

  • У нашим уџбеницама не учи се довољно ни о Јасеновцу, а камоли о овом месту. Kако онда мислимо да они који су припадници народа који су починили та зверства имају другачији однос према ономе што се збивало – рекао је Вучић.

Истиче да су 1942. на овом месту НДХ истовремено вршио акцију хватања становништва и чинио нечувене злочине над народом, и додаје да су тако испребијане одвели на српско гробље где су извршили масовна стрељања.

  • У ноћи између 30. и 31. августа међу многима убијен је и наш прослављени сликар Сава Шумановић. Зверска дела су забележили филмском траком. Никада нећемо заборавити ни једну гробницу, нити злочин. Ни једно име оних који су чинили истребљење српског народа – рекао је Вучић.

Говор праунуке жртве логора
Јована Уметић, потомак убијених, одржала је говор рекавши:

  • Данас се сећамо свирепо убијених жртава, управо овде у Сремској Митровици посебно се сећамо свих страдалих на митровачком гробљу, њих 7950. Били су то угледни и честити људи. Ја сам праунука једног од њих. Мој деда је био активни сарадник народно ослободилачког покрета. Убрзо су га усташе ухватиле, а у јесен 1942. године и убиле – рекла је Уметић.

Она је истакла да је сахрањен у родном селу, а пред децом и породицом биле су тешке године за опстанак.

  • Ипак, борбу против сиромаштва водили смо на слободи, и зато данас са места њихове последње муке поручујем да ћемо их заувек памтити јер је то јемство да се злочини никада не понове – рекла је Уметић.

Вучић положио венац
Председник Србије Александар Вучић дположио је венац у Спомен парку Сремска Митровица поводом Дана сећања на жртве усташког концентрационог логора Јасеновац у Другом светском рату и његовог највећег стратишта Доња Градина.

Сремска Митровица једно је од највећих стратишта у Другом светском рату, место где је убијено више хиљада Срба, међу којиима и велики сликар Сава Шумановић. На споменику у Сремској Митровици, на три камене плоче, између осталог, забележно је да су ту Немци и усташе од 1941. од 1944. године убиле 7.950 људи и жена.

Тамо су измучене људе по киши и снегу, голе и босе, бајонетима терали да сами себи копају раке, а “рањене су кречом поливали и закопавали, где су мученици у смрти чекали спас”, забележно је на споменику.

Оставите Коментар