Нови гост аутора и водитеља емисије Владимира Ђукановића била је жена која је највећи успех постигла по питању монетарне стабилности, гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.

На почетку емисије, Табаковић је говорила о томе како је уопште дошла на место гувернера НБС, као и шта јој је председник Србије Александар Вучић те 2012. године рекао:

  • Те године смо победили на изборима, али стицајем околности оно што је моја струка: економија и финансије, додељене су неком другом, те сам ја решила да останем у парламенту као посланик. Тада ми је Александар Вучић рекао: “Ако ти не будеш гувернер,нећу ни ја ући у Владу”. Никада нећу да заборавим тај тренутак, јер је функција гувернера за мене увек била нешто што је обједињавало мој приступ политици, неко ко зна да сачува државни динар, да сачува новчане токове од злоупотреба. Ја сам то доживела највећом наградом и круном своје каријере – рекла је Табаковић.

Гувернерка је у поменутој емисији говорила о књигама које је написала, о сада актуелним криптовалутама, стамбеним кредитима, шта је затекла у Народној банци, а какво је стање сада и томе да на свом пословном путу има подршку председника Вучића, јер се све ради у корист државе Србије.

Табаковић је открила и каква је ситуација са златом била некада, а каква је сада:

  • Затекла сам 15 тона у земљи и једну и иностранству. Данас имамо 37 тона злата, од којих је 12 тона купљено у иностранству и то 2019. и 2020. године, први пут је Србија у иностранству куповала злато по најбољим могућим ценама.

На питање колико нам злато заиста држи стабилност, гувернерка каже да смо некада имали 600 милиона, а да сада имамо 2 милијарде евра у вредности злата које је 99.9 одсто чистоће и утрживо, у смислу може да буде продато кад год хоћемо, али, како истиче, је у нашим трезорима јер је ту најсигурније.

Незаобилазна тема била је и актуелна енергетска криза у свету, а посебно у Европи, те каква је ситуација у Србији и шта наши грађани могу да очекују.

  • Србија је ову кризу дочекала много другачије, него кризу која је била 2008. године. Добро је што нисмо продали Електропривреду, Телеком, чувамо Поштанску штедионицу… јер држава мора да има свој телекомуникациони систем, енергетски систем, пољопривреду, финансијски систем, само ако имате свој финансијски систем преко ког можете да подржите неке гране, ви им омогућавате да расту. Тако чувате своју државу, тако што ви одлучујете о томе кога ћете да подстичете да се развија. Шта бисмо ми данас радили да немамо Електропривреду Србије? Приватник би дигао на тржишну цену енергенте.

Гувернерка је истакла да је јако важно што се председник Вучић није ниједног тренутка одвојио од обичног грађанина.

  • Ако он каже “није овај пут важан само за оне који иду на Златибор, него како ће живети ови људи овде у Бајиној Башти и околини”, то је тај осећај да вам је стало и до оног сељака на Пештеру и до тога како ће његова деца стићи до школе. Тај жар у човеку, ту страст да радите за људе, људи препознају и зато вам и дају подршку. Управо то је и довољно да се преброди овај хаос у Европи, јер онда и ја са истом таквом страшћу приступам. Уз подршку тог човека ја сам створила и купила евре за резерве да могу да интервенишем у кризним временима, од 2017. године до данас 4.7 милијарди интервенишући на међубанкарском тржишту да динар превише не јача.

Оставите Коментар