Портал Истрага наставља да обилази фабрике уништене после 5. октобра од стране политичара ДОС-а. Ове недеље били су у Земуну у винарији “Навип”. Винарија “Навип” која је била један од највећих произвођача пића у Југославији, која је извозила вина по целом свету, данас више не постоји. Како данас изгледа винарија “Навип”?

Фото: istraga.rs

Винарија “Навип” је запошљавала 500 радника. Пре петог октобра у “Навипу” се радило у три смене. Сваке недеље из “Навипа” је излазило два вагона пуних вина за извоз у Европу. Поред вина “Навип” је производио и шампањац, вињак, ракије и друга безалкохолна пића.

Фото: istraga.rs

Фабрика је приватизована 2006. године од стране тајкуна блиских ДОС-у. “Навип” је у тренутку приватизације вредео преко 30 милиона евра, а продат је само за 6 милиона евра. “Навип” је приликом продаје имао само у својим складиштима неколико милиона евра у вину и шампањцу. Сам “Навип” је сваке године извозио око 1,6 милиона боца пића у иностранство.

Фото: istraga.rs

“Навип” је поседовао око 1.200 хектара винограда и 200 хектара воћњака. Његови виногради су сматрани међу најбољима у региону. Само земља “Навипа” је вредела 30 милиона евра. “Навип” је још поседовао неколико зграда у Београду, опрему за производњу пића, сировине и вредне уговоре за извоз. Штету која је претрпела Србија мери се десетинама милиона евра. Реална цена “Навипа” била је 50 милиона евра.

Фото: istraga.rs

Винарија “Навип” која је основана 1929. године, која је успела да преживи Други светски рат, долазак ДОС-а на власт није успела. Данас “Навип” више не постоји. Без посла је остало 500 радника. “Навип” је могао да настави да ради с обзиром да је имао уговоре да производи 100.000 флаша пића. У том тренутуку није било политичке воље код ДОС-а да бар 100 људи сачува свој посао и прехране своје породице.

Оставите Коментар