ПОСЛАНИЦА Демократског фронта Јелена Божовић реаговала је на срамне и скандалозне нападе дукљанских медија у Црној Гори на Даницу Црногорчевић, због извођења песме „Ој јунаштва свијетла зоро“, на платоу Храма Христовог Васкрсења на Бадње вече у Подгорици.

– Скандалозни наслови „Побједе“ и „Аналитике“. Најављују чак и тужбе против Данице Црногорчевић због, како наводе , интерпретације химне. Огласио се чак и посланик Душко Марковић, за свог мандата посебно познат по најави протеривања Срба из Црне Горе. Монтенегрини, плагијатори, Даница Црногорчевић пева аутентичну верзију народне песме још из 1863. која гласи:

,,Ој јунаштва свјетла зоро,

Мајко наша Црна Горо!

На твојим се врлетима

Разби сила душманина.

Једина си за слободу

Ти остала српском роду.

Даће Бог и света Мати

Да се једном све поврати. – казала је Божовић.

Божовић додаје да је „химна Црне Горе настала из измењених стихова те народне песме. Наравно, уклоњен је стих где се помиње српски род, али су додате две нове спорне строфе које је написао фашистички колаборациониста Секула Дрљевић“.

– Даница је на препуном платоу испред храма Христовог Васкрсења у Подгорици прославила Божић са десетинама хиљада верника Српске православне цркве. Најрадоснији хришћански празник је у миру, љубави и слози на исти начин дочекан у свим манастирима и црквама Српске православне цркве. Црна Гора се враћа својим коренима – поручила је Божовић.

Оставите Коментар