Наша мисија и наш циљ јесте Христос, љубав, вјера и нада – овим ријечима је пјевачица етно и духовне музике Даница Црногорчевиц́ одговорила на осуде дијела јавности у Црној Гори пошто је испред храма у Подгорици на Бадње вече отпјевала своју интерпретацију црногорске химне “Ој свијетла мајска зоро”.

” Умјетност припада љубави а тамо гђе је љубав тамо нема мјеста за мржњу, завист и свађу. Трудили смо се до сада да никад не одговарамо на њихове провокације, прозивке, оптужбе и вријеђања, тако да из поштовања према новинарима које је интересовала ова тема, хтјели смо да изађемо у сусрет. А што се тиче њих и њихових коментара не бих се посебно освртала на то, из разлога што су за ових 30 година показали и доказали да је за њих једина вриједност јефтино политиканство и мржња и пођеле које стварају у народу” рекла је Даница за Спутњик.

У разговору за Блиц казала је да није хтјела да даје изјаве за медије, јер су осуде поводом интерпретације последњи политички трзаји.

” Виђели су да њих нигђе нема и да губе конце. Ја ту химну изводим више од пет година, а они су се тек сада активирали ” казала је Даница.

Тврди да верзија нумере коју је извела постоји још из 1863. и 1864. године.

” Постоје писани архивски трагови, руком писани стихови химне. Нисам ништа измислила, нити сам додала строфе. Те строфе су постојале много прије нас свих. Kада кажу Срби у Црној Гори, то је погрешно, вјерујте ми. Зна се ко су Црногорци, то су Срби. Нема потребе да се наглашава Срби у Црној Гори. Црногорац је једнако Србин” казала је Даница.

Пошто се по медијима помињала и цифра од 20.000 еура за тужбу која јој пријети, Даница каже да би се народ окупио да скупља новац за њу.

“Тако да се ја не бринем. Нема шта ту ни да се плаћа, јер они немају доказе за оно што тврде. Они знају да постоје архивски трагови, то није непознато ” тврди она.

Према њеним ријечима, њена идеја је надовезана на идеју “Горског Вијенца”.

“А “Горски Вијенац” почива на Kарађорђу, Kосовском завјету и најљепшим вриједностима којима је наш народ обдарен. И за крај “Весели се српски роде” ; закључила је Даница, најпопуларнија пјевачица у Црној Гори.

Оставите Коментар