НА данашњи дан, пре 22 године, у минирању аутобуса „Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева, страдало је дванаесторо, а рањено четрдесет троје расељених Срба који су конвојем од пет аутобуса кренули тог јутра из Ниша за Грачаницу на Задушнице.

Овај страшни злочин, један од најтежих по доласку међународних снага на Косову и Метохији догодио се 16 фебруара у јутарњим сатима када су терористи активирали експлозив постављен у пропусту испод магистралног пута Куршумлија–Подујево у тренутку када је преко њега прелазио аутобус „Ниш експреса“ са расељеним Србима са Косова и Метохије.

На лицу места настрадало је десеторо путника од којих је намлађи био двогодишњи Данило Цокић, док су два путника касније подлегла повредама.

Једини осумњичени за овај напад био је Фљорим Ејупи, иако су чак и представници међународних мисија у тадашњим саопштењима истицали да иза напада стоји организована терористичка група која је спремала напад на расељене и Србе који су остали да живе на Космету, а који су путовали из центрлане Србије под пратњом Кфора.

Осим малог Данила и његових родитеља Небојше и Снежане у овом терористичком нападу погинули су и Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић. У знак сећања на настрадале путнике данас ће у цркви свете Петке у Лапљем селу бити одржан парастос на којем ће се окупити родбина и пријатељи настрадалих путника.

Иначењ, Фљорим Ејупи, чији је ДНК пронађен на месту са којег је активирана бомба, првостепено је био осуђен на 40 година затвора због тог злочина, али га је суд ослободио због недостатка доказа, мада је према речима адвоката Живојина Јокановића који је заступао оштећене Србе на лицу места било опушака који су се поклапали са Ејупијевим ДНК.

Такође, током суђења за овај терористички акт, заштићени сведок је потврдио да му је Ејупи рекао да је он лично активирао експлозив.

Оставите Коментар