Високи функционер Данске народне партије (ДФ) Сорен Есперсен оценио је да је инвазија те земље и рушење Садама Хусеина била грешка.

Он је то рекао коментаришући анализу двојице данских научника о учешћу те земље у рату у Ираку.

Есперсен је у изјави за дански државни радио рекао и „да Данска никако не би данас учествовала у обарању Садама Хусеина и стварању тог метежа“.

„Ти секуларни лидери, такође Гадафи у Либији и Мубарак у Египту, чували су стабилност у региону, а ми смо били саучесници у њиховом обарању. То је створило овај хаос који имамо сада“, изјавио је Есперсен.

Десничарска ДФ, иако тренутно најјача странка владајућег блока, не учествује директно у власти, али даје одлучујућу већину мањинској влади либерала и конзервативаца, а без подршке ове странке не би ни 2003. године било већине за слање данских војника у рат у Ираку.

Два научника са Универзитета Копенхаген су за потребе данског парламента направили и ових дана објавили анализу о учешћу Данске у ратовима на Косову, у Ираку и Авганистану, у коме се оцењује да је у процес стварног одлучивања о уласку у рат био укључен изненађујуће мали број званичника.

Анализа потенцира и да су тадашњи премијери и владини званичници посланицима, на којима је била коначна одука о уласку у рат, достављали дозиране и непотпуне информације, те да су кључне одлуке базиране више на оданости НАТО савезницима, него на реалним безбедносним проценама.