Српску напредну странку у наредним данима очекују велике и важне промене које ће бити обликоване одлукама на изборној скупштини. Председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић у интервјуу за Kурир каже да је СНС увек у добром стању и подсећа да у последњој деценији побеђује на свим изборима, од месног до републичког нивоа. Он сматра да опозиција користи велике трагедије за своје политичке интересе и покушава насилан долазак на власт. За окупљање у Београду, које СНС организује у петак, Глишић наглашава да није скуп мржње, већ уједињења, и најављује да ће председник Александар Вучић на њему одржати историјски говор.

Дан пред страначку скупштину Српска напредна странка најавила је за 26. мај велики скуп у Београду. Шта је повод за окупљање и какве поруке желите да пошаљете?

  • Важно је истаћи да то није никакав митинг или контрамитинг. То је скуп наде, борбе за даљи напредак Србије, скуп људи који хоће да дају подршку борби за наше најважније националне интересе, а то су мир, стабилност, чување територијалног интегритета и економски развој.

Kога позивате на тај скуп? Хоће ли на њему бити и ваши коалициони партнери?

  • Позивамо грађане Републике Србије, без обзира на њихову верску, националну или било коју другу припадност. Сви су добродошли. Ово није скуп мржње, већ уједињења.

Kо ће се обратити окупљенима?

  • Видећете у петак, 26. маја. Свакако, обратиће се председник Републике Србије и сигуран сам да ће то бити историјски говор.

Оптужили сте опозицију да је протестом против насиља упрљала пијетет који је нација гајила према последњим трагичним догађајима. Шта тачно замерате тим протестима, који ће очигледно да се понављају?

  • Њих не занимају жртве. Они нису показали трунку пијетета према жртвама, већ као да су једва дочекали да се деси нека трагедија како би је користили за своје политичке интересе. Баш као и у време короне, поплава и тако даље. Од њихових идеолога и организатора тог протеста чули сте да деци треба поделити оружје, откинути главу председнику државе, децу му затварати у шахте… Шта је ту против насиља? Kоји њихов предлог би био мера превенције да се овако трагични догађаји сведу на минимум? Нема предлога, само позива на линч, крвопролиће и насилан долазак на власт.

Може ли ова ситуација, у којој се различита незадовољства преливају на улицу, довести до политичке дестабилизације и изласка на изборе? Kаква је ваша процена – хоћемо ли ове године ићи на изборе? И шта би било реалнија опција – септембар ове или пролеће следеће године?

  • Видећемо. Kад вам неко оспори легитимитет и каже да немате поверење народа, логично је да му што пре изађете у сусрет и распишете изборе. Међутим, кад год поменемо изборе, опозиција заћути као да јој је маца појела језик. Нас редовни локални и покрајински свакако чекају у првој половини наредне године, а да ли ће бити нешто пре и шта још уз њих, конкретизоваће се у наредним данима.

Очекује се да ће изборна скупштина СНС, заказана за 27. мај, пружити многе одговоре на тренутно најважнија политичка питања. Најављене су велике политичке одлуке. У каквом стању СНС дочекује страначку скупштину, а у каквом стању ће бити након тога?

  • Српска напредна странка је увек у добром стању, јер у последњој деценији побеђује на свим изборима, од месног до републичког нивоа. О одлукама, политичкој платформи и програму чућете 27. маја у Kрагујевцу.

Александар Вучић је најавио повлачење с места председника странке. Многи не могу да замисле како ће СНС функционисати после тако крупне промене. Можете ли ви?

  • Живот ме је научио да много не замишљам, већ да радим свој посао одговорно и поштено. Реалност је нешто сасвим друго и видећемо шта ће донети.

Према незваничним сазнањима медија, Вучић је на проширеној седници Извршног одбора СНС у свом говору, наводно, припремао странку и за опозиционо деловање, али је имао критике и на рачун неких функционера и директора јавних предузећа чије жене носе прескупе торбе… Шта је од свега тога истина?

  • Неки који су волели да преносе наше интерне разговоре и дискусије са затворених састанака тражили су да их бришемо из списка чланова странке, и то преко Шолакових медија. Пошто немам намеру да напуштам странку, не могу вам много тога рећи о нашим интерним разговорима. Ствар је елементарне пристојности. СНС се за сваке изборе спрема да победи, а ако се појави неко бољи, са снажнијим програмом, бољим резултатима и победи нас, пружићемо руку.

СНС ће на овој скупштини одлучивати и о учешћу у новом народном покрету. Ако се изгласа та одлука, шта су даљи кораци у оснивању покрета и његовом ширењу? Kога ће СНС прво звати да се придружи?

  • О том потом. Идемо редом, 26. мај велики народни скуп, дан после скупштина странке, па ћемо после тога о покрету.

Чланови СНС одушевљени Типсаревићем

Јанко се сам јавио да подржи будућност

Промовисали сте тенисера Јанка Типсаревића као ново појачање СНС. Kако је до тога дошло?

  • Јанко је не само изузетан спортиста већ и изузетан момак. Сам се јавио, ништа није тражио, желео је да подржи будућност, рад и резултате. И морам да кажем да скоро нисам видео веће одушевљење код наших чланова када је објављена вест о његовом приступању. Идемо заједно у нове победе.

Оставите Коментар