СВЕТИ архијерејски сабор Српске православне цркве прогласио је за свете, на мајском заседању, децу мученике јастребарске и сисачке, који ће се убудуће празновати 13. јула. Своје место у календару нашли су и свети мученици зворничко-тузлански, са датумом празновања 26. маја, као и свети мученици бачки – чије сећање је 10. јануара.

Мученицима пребиловачким и доњохерцеговачким прибројани су, како је саопштила СПЦ, и „сви остали мученици пострадали за веру у Херцеговини у време Другог светског рата“, који ће се сви заједно прослављати под називом свети мученици пребиловачки и остали херцеговачки мученици 24. јула.

Лику светих прибројани су и свети Данило, епископ карловачки и плашчански, са датумом празновања 27. јануара, као и свети Иринеј (Ћирић), епископ бачки, са датумом празновања 24. марта. Заслугом епископа Иринеја из мађарског логора Шарвара спасено је и размештено по Бачкој епархији око 2.800 деце и 180 мајки са одојчадима, а у Новом Саду је основана Епархијска дечја болница за лечење малишана који су у овом логору оболели од туберкулозе. Касније је порадио на спасавању одраслих. У СПЦ је први почео научно да обрађује проблеме из Старога завета.

Своје место у календару наћи ће убудуће и 73 свештеномученика горњокарловачка, који ће се празновати кад и свети свештеномученик Сава горњокарловачки, 4. јула; затим свети свештеномученик Недељко Раковички (Стреличић), са датумом празновања 8 маја; свети свештеномученик Милош (Билбија) Грковачко-црнолушки, са датумом празновања 28. јула; свети свештеномученици Илија (Будимир), Ристо (Ћатић), Коста (Станишић) и остали ливањски мученици, чији датум празновања ће ускоро бити утврђен и саопштен. Обележаваће се и свети преподобномученици медљански игуман Серафим, монах Авакум и монах Мардарије, са датумом празновања 28. септембра. Измењен је датум празновања мученика дабробосанских: уместо 28. јуна, њихов спомен ће се убудуће обележавати 5. јула. Одређен је и датум празновања светих свештеномученика житомислићких – 13. јун.

ПАТРИЈАРХ НА ЛИТУРГИЈИ У СКОПЉУ

НА позив архиепископа охридског и македонског Стефана, патријарх српски Порфирије од јуче је у дводневној канонској посети Македонској православној цркви – Охридској архиепископији. Планирано је да патријарх Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан данас, на празник Светих Ћирила и Методија, служе свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог Климента Охридског у Скопљу.

Оставите Коментар