Влада Србије, по први пут је истински обратила пажњу на проблеме њених бораца и њихових породица и потписани су споразуми са више од 37 високошколских установа, по којима деца палих бораца више не морају да плаћају за школовање.

Влада Србије, по први пут је истински обратила пажњу на проблеме њених бораца и њихових породица и потписани су споразуми са више од 37 високошколских установа, по којима деца палих бораца више не морају да плаћају за школовање, а уведене су и субвенције за запошљавање, изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

„Препознали смо своју муку и препознали смо свој понос. Деца палих бораца су наш понос, као што је понос борба коју су водили њихови родитељи“, рекао је Вулин на Сабору Савеза борачаких организација Србије.

Како је истакао, по први пут, влада Србије са Александром Вучићем на челу обратила је пажњу на проблеме бораца и њихових породица, те је, по први пут, потписала споразуме са више од 37 високошколских установа, по којима деца палих бораца више не морају да плаћају за своје школовање.

„Држава Србија поноси се својим ратницима, захваљујући њима држава не треба да тражи помоћ од било кога другог, увек је имала њих да се ослони када је било тешко и зато сада они могу да се ослоне на своју Србију“, подвукао је Вулин.

Према његовим речима, влада Србије не стиди се историјске истине, обележава сваки важан датум из своје историје, ствари назива правим именом, „за НАТО агресију каже да је НАТО агресија, за сваки рат каже какав је био и где је био“, али и подвукао да је Србија у својој прошлости увек водила ослободилачке ратове и борила се када је била нападнута.

„Као што Србија није изазвала и није тражила почетак грађанских ратова на простору бивше Југославије, тако није ни изазвала, ни тражила, нити скривила НАТО агресију. Баш из свих тих разлога, држава Србија нема ниједан разлог да се стиди својих ратника. Може само да се поноси њима, њиховом борбом, њиховој љубави према својој земљи“, рекао је Вулин.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да, поред уговора који су потписани са факултетима, закључени су уговори и са приватним компанијама, што, како сматра, показује да се мења однос према борцима, људима који су бранили своју земљу.

„Чини ми се да је у годинама претходних влада, као да их је некако било срамота да се појаве на неком скупу бораца, а мене је срамота њихове срамоте и таквог њиховог понашања“, каже Стефановић.

Истиче да је важно да друштво покаже поштовање, не само у новцу, „наравно и да помогне економски“, али не само тако, него и да позива борце, да увршћује њихове годишњице у распореде важних државних церемонија, да их позива да присуствује на различитим местима, да борци буду увек радо виђени.

„Да на такав начин покаже искрено поштовање према људима који су и своје животе поднели на олтар отаџбини“, рекао је Стефановић.

Он је подсетио да је 2015. омогућено око 10 милиона динара за бањско лечење ратних војних инвалида, да је слична сума обезбеђена прошле, а да су, захваљујући побољшању економске ситуације, у овој години више него двоструко увећана средства.

„И борићемо се, наравно са премијером, а верујем и са будућим председником (Александром Вучићем), да у наредним годинама, обезбеђујући раст земље, да део тог новца оде за вас, за породице палих бораца, за децу која заиста са правом то заслужују“, рекао је Стефановић.

Како је додао, влада је доста напора уложила и на изградњу нових споменика и одржавање старих и апеловао на све да морају да схвате да, „иако се некима неки споменици из разних разлога не свиђају“, људи су у разним периодима историје, нудили свој живот на олтар отаџбине.

„И нико нема право да каже да му се не свиђа идеолошки предзнак, име или нешто друго. Ти људи су радили највише што је могло да се очекује од једног човека и зато не смемо то да заборавимо. И данас морамо да градимо и нове споменике, покажемо да држава има поштовање“, рекао је Стефановић.

Према његовим речима, гради се нови споменик Стефану Немањи, као и „Гвозденом пуку“, али наглашава да мора да се подигне споменик и „неправедно запостављеним“ полицајцима, који су се, заједно са војницима, борили за ову земљу против тероризма.

„Овде видим довољно енергије, да мењамо заједно Србију и на томе сам вам захвалан“, рекао је Стефановић.

Новости