Глобалне тензије изазване економским санкцијама и трговинским конфликтима које је покренуо Вашингтон присилиле су одређене земље да траже алтернативу америчком долару.

Прошла година била је пуна догађаја који су неизбежно поделили глобални геополитички простор у два табора: они који још увек подржавају употребу америчке валуте као универзалног финансијског алата и оне који окрећу леђа америчкој валути.

Глобалне тензије изазване економским санкцијама и трговинским конфликтима које је покренуо Вашингтон присилиле су одређене земље да траже алтернативу америчком долару.

РТ је урадила подробну анализу дедоларизације, сумирајући које државе предузимају конкретне кораке у одбацивању америчког долара и разлоге те своје одлуке.

Кина

Тренутни трговински сукоб између Сједињених Држава и Кине, као и санкције против највећих трговинских партнера у Пекингу, приморали су Кину да предузме кораке ка ублажавању доларске зависности друге највеће економије света.

Иако Пекинг није издао званично саопштење по питању америчког долара, ситуација на „терену“ указује на промене. Наиме, Народна банка Кине редовно смањује удео државе у државним трезорима САД-а. Иако је и даље један од највећих страних власника америчког државног дуга, Кина је смањила своје учешће на најнижи ниво од маја 2017. године. Уместо да покуша да се одрекне америчког долара, Кина интернационализује своју валуту – јуан. Пекинг је недавно направио неколико корака ка јачању јуана, укључујући нагомилавање златних резерви, коришћење валуте у трговини са међународним партнерима, итд.

Индија

И Индија је земља која је директно погођена већином глобалних геополитичких сукоба и значајно погођена санкцијама које се примењују на њене трговинске партнере.

Раније ове године, Делхи је прешао на плаћања рубљама за снабдевање руских система ваздушне одбране С-400 као резултат америчких економских казни уведених против Москве. Земља је такође морала да се пребаци на куповини иранске нафте у рупијама након што је Вашингтон поново увео санкције против Техерана. У децембру су Индија и Уједињени Арапски Емирати потписали уговор о замени валуте како би подстакли трговину и инвестиције без укључивања треће валуте.

Турска

У Турској председник Ердоган најавио је планове за окончање монопола америчког долара путем нове политике која је усмерена на трговину  с међународним партнерима у валутама које нису амерички долар. Ердоган је такође најавио да се Анкара припрема за вођење трговине преко националних валута с Кином, Русијом и Украјином. Турска је разговарала и о могућој замени америчког долара националним валутама у трговинским трансакцијама с Ираном.

Иран 

Тријумфални повратак Ирана на светску трговинску сцену није много трајао. Земља богата нафтом поново је постала мета америчких санкција које су натерале Техеран да потражи алтернативу америчком долару код плаћања за извоз нафте. Иран је постигао договор са Индијом код плаћања нафте користећи индијски рупи. Договор је постигнут и са Ираком, где је у плану да се ирачки динар користи за међусобне трансакције како би се смањило ислањање на амерички долар.

Русија

Председник Владимир Путин изјавио је да САД „прави огромну стратешку грешку“ тако што „подрива поверење у долар“. Путин никада није тражио да ограничи доларске трансакције или забрани употребу америчке валуте. Међутим, руски министар финансија Антон Силуанов изјавио је раније ове године да земља мора да депонује своје уделе у трезорима САД-а у корист сигурнијих средстава, као што су рубља, евро и племенити метали.

Земља је већ предузела неколико корака у правцу де-доларизације економије због константно растућег терета санкција које су уведене од 2014. године. Русија је развила национални платни систем као алтернативу СВИФТ-у, Виси и Мастерцард-у након што су САД запријетиле строжим новим санкцијама које би биле усмерене на руски финансијски систем.