До лета би требало да буде потписан међудржавни споразум између Србије и Русије који ће омогућити учешће руских компанија у пројекту развоја и модернизације БГ воза.

То је речено данас у Москви на састанку министра задуженог за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и делегације Београда са компанијом „Синара – Транспортне машине“ која је заинтересована да учествује у том пројекту.

„Разговарали смо о конкретној реализацији овог пројекта. Према плану који је направила руска влада, они ће у року од две до три недеље нашој влади предложити међудржавни споразум. Kада прође процедуру у Србији ми бисмо већ у мају или јуну могли да потпишемо тај споразум“, пренео је новинарима након састанка заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Навео је да у Београду већ сада, без метроа и развоја приградске железнице, у јавном превозу дневно имамо око 2,5 милиона путника, да сва возила у јавном превозу пређу дневно више од 460.000 километара, али да је неопходно да се превоз даље развија.

„План је да у марту 2023. године почнемо сарадњу у три фазе на изградњи БГ воза. Укупно ће бити 39 нових композиција, више од 230 километара реконструкције шина, изградња скоро 80 километара нових колосека. Kада све то будемо завршили, ми ћемо до 2030. године имати две нове линије метроа и потпуно урађен БГ воз који ће покривати не само као што сада покрива, Батајница до Овче већ и све до Панчева. Биће много више композиција на потезима према Лазаревцу, Барајеву, односно Младеновцу и Сопоту и биће спојен центар Сурчина и аеродром, као и Обреновац, са центром града“, рекао је Весић.

Тада ћемо, каже, имати сјајан систем и додаје да ће у наредних девет година доминатни систем превоза у Београду постати шински сиатем.

То ће, додао је, омогућити да се људи брже превозе и да могу да планирају свој живот, као и развој Београда у деловима града који сада нису занимљиви инвеститорима.

„Све тамо где будемо имали станице БГ воза и метроа град ће се развијати што се показало и у Москви и свим другим градовима који имају овакав систем. Имаћемо могућност да коначно сви делови Београда буду повезани са центром града и да људи заиста могу да живе и по 30, 40 или 50 километара од центра града, а да могу да планирају свој живот и да не изгледа као да живе ван Београда“, рекао је Весић и додао да је то велика и историјска промена јер се то планира деценијама.

Власник компаније „Синара – Транспортне машине“ Дмитриј Пумпјански рекао је да су на састанку разматрали перспективе развија веома озбиљног пројекта за Београд и Србију који се зове „Београдски дијаметар“ и који се налази у фази разматрања.

„Разматра се да у том пројекту узму уцесце различите компаније из разних земаља, укљуцујући руске компаније. Пренели смо информацију српском руководству да компанија “Синара“ има све компетенције да учествује у том пројекту и у делу који се тиче градње и у делу који се тиче допремања композиција, њиховог сервисирања и одржавања“, рекао је Пумпјански.

Оставите Коментар