РУСКА и белоруска војска данас су отпочеле велике маневре „Савезна одлучност 2022“ који ће трајати десет дана на пет полигона у Белорусији.

– Дана 10. фебруара на комбинованим полигонима Оружаних снага Републике Белорусије, у оквиру друге етапе тестирања снага за реаговање Савеза Русије и Белорусије, почела је заједничка вежба – наводи се у саопштењу министарства.

 У маневрима учествују јединице руског Источног војног округа које су превалиле 10.000 километара да би стигле на позиције у Белорусији. Очекује се да ће око 30.000 војника учествовати у вежбама са Белорусијом.

Према сценарију, војска вежба заштиту државне границе Белорусије, блокирање канала доставе оружја и ликвидација терористичких група и диверзаната.

Председник Белорусије Александар Лукашенко отворено је казао да вежбе имају за циљ да се војска припреми „ако затреба да штити своју територију од евентуалног напада Пољске, три балтичке земље бивше совјетске републике као и Украјине“.

Првог дана вежби руски пилоти су авионима СУ-25 ракетирали замишљене противничке циљеве, командне штабове и оклопна возила.

Оставите Коментар