У то време Томислав Богуновић из Демократске странке је био председник општине Бач, а обављао је и функцију помоћника покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију.

Богуновић и Тадић су повукли српску полицију са Вуковарске аде и потом је предали Хрватској.

„Усред те ноћи, када смо отварали Аду, звао ме неки генерал да ме љутито пита ко ми је дозволио да предам нашу територију. Ја сам му одговорио да зове свог врховног команданта Бориса Тадића“, сећа се у разговору за Би-Би-Си на српском тадашњи председник општине Бач Томислав Богуновић.

Предаја овог дела Бачке и Србије Хрватској замаскирана је тобожњим отварањем Аде за купање. Али на Аду из Србије тј. из Бачке се може ићи само са пасошем. Ада је отворена за купање, али не и за грађане Србије, јер је сада званично део Хрватске државе.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Спорна територија северне границе Хрватске са Србијом протеже се на око 260 километара. За границу Србије и Хрватске се сматра средина Дунава, а Ада лежи на левој обали дунава и одувек је била део Бачке.

Богуновић је иначе познат и по томе што је као председник општине Бач без икаквог реалног повода доделио познатом кантаутору и промотеру ДС Ђорђу Балашевићу титулу почасног грађанина. Ова титула је касније повучена.

Оставите Коментар