Председник и премијер Србије Борис Тадић и Војислав Коштуница решавали су судбину Косова на тајном ноћном састанку 28. августа 2006. године, откривају депеше Викиликса. Врло брзо након овог сусрета Тадић је окренуо ћурак и од тврдог противника независности Косова постао много мекши у контактима са америчким дипломатама који су потом о садржајима својих разговора с њим депешама обавештавали Вашингтон.

Али, кренимо редом…

Викиликс открива да је Тадић 28. августа 2006. увече разговарао са Коштуницом о неприхватању независног Косова као камену темељцу заједничке политике. Овакав став Тадић је у мају исте године саопштио тадашњем америчком амбасадору у Србији Мајклу Полту, који је заједно са другим дипломатама САД Френком Визнером и Данијелом Фридом причао с њим. Након мистериозног састанка Тадића и Коштунице, Американци на све начине покушавају да сазнају детаље, о чему сведочи депеша 06BELGRADE1381.

– Коштуница се састао са Тадићем 28. 8. увече поводом пакета приоритетних питања, али није хтео да нам током разговора открије детаље. У наредним данима тражићемо извештај од Тадића – стоји у депеши.

КОПАЊЕ ИНФОРМАЦИЈА

У овом ископавању информација Коштуница се показао као тврд орах, па су своје намере Американци усмерили на Тадића. То очигледно одговара и њему, па веома брзо из корена мења свој став о Косову. Тиме, како сматрају наши саговорници из тог времена, користи прилику да се приближи Американцима и обезбеди код њих потпуну доминацију у односу на Коштуницу, који ће се нешто мање од две године касније сам повући с власти.

Депеше које преноси Викиликс јасно осветљавају Тадићев заокрет, па тако он одједном почиње да подноси извештаје америчкој амбасади на њен захтев. Између осталог, рапортира им и о сусрету са Коштуницом. У тим извештајима, према Викиликсу, Тадић се између осталог жалио да „због заједничке косовске политике са премијером не може да буде креативнији око независности Косова“. Такође, ове депеше наводе да је српски председник отворено почео да верује у будућу независност Косова ставом да то „не може да прихвати сада, али да је његов будући став, под предвиђеним поражавајућим околностима, неизвестан“.

Депеша шифрована као 06BELGRADE1202 истиче да је Тадић тадашњем специјалном изасланику Визнеру „пружио уверавање да је у себи обрадио и прихватио неизбежност независности као исхода“.

Хронологија
– прва Влада Војислава Коштунице била на власти од 3. марта 2004. до 15. маја 2007.
– коалициони споразум за Владу склопили су ДСС, Г17+, СПО и Нова Србија
– Владу подржала и Социјалдемократска партија, која је добила једно министарско место
– скупштинску већину мањинској влади обезбедила Социјалистичка партија Србије
– председник Борис Тадић (ДС) расписао нове изборе 10. новембра 2006. и они су одржани 21. јануара 2007.
– Влада је наставила да обавља своје дужности као техничка све док није успостављена нова 15. маја 2007, чији је премијер опет био Коштуница (друга Коштуничина влада)
– Ова Влада расформирана је 7. јула 2008. због повлачења Коштунице пет месеци након што је Приштина једнострано прогласила независност Косова

ИЗАСЛАНИК ВИЗНЕР

Ни месец дана након сусрета с Коштуницом, 25. септембра, Тадић (депеша 06BELGRADE1566) прича са помоћником америчког државног секретара Данијелом Фридом и, како овај пише у Вашингтону, „реагује веома различито од Коштунице, желећи да се фокусира на будућност после статуса Косова“. Потом у новембарском разговору са изаслаником Визнером (06BELGRADE1810) иде и корак даље, и „далеко прагматичније од премијера“ наводи да схвата да је „кључно да Србија одржи односе са кључним играчима попут САД“, примећујући да ће „Србија то учинити ако јој он буде на челу, а у томе му помогну Американци“.

Борис Тадић у петак није одговорио на наша питања, док Коштуница није био доступан на број телефона познат редакцији.

Дрецун: Све је радио погрешно

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за Српски телеграф да је Тадићева двострука улога одредила судбину Косова:

– Све што је Тадић као председник урадио ишло је у правцу слабљења Србије у одбрани Косова. У његово време је проглашена независност, постављено је катастрофално питање пред међународним судом правде, поднета је заједничка резолуција са ЕУ којом је Србија прихватила одлуку тог суда, наметнута је граница са Косовом, прихваћен долазак ЕУЛЕКС. Катастрофално погрешно је било све што је Тадић радио за време свог мандата.

Рајић: Добро нам је нешто остало

Аналитичар Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност сматра добрим што су Срби после Тадића уопште сачували своју државу.

– Како се Тадић као председник понашао, срећна је околност да нам је нешто остало од Србије. Депеше су доказале да је земља до 2012. имала председника који је полагао рачуне другој земљи како би јој се додворио преко њених амбасадора и добио подршку не од свог народа, него од тих странаца и заштитио њихов интерес, а тиме и свој лични. Може да нас радује да је последњих година са том праксом готово јер Вучић у комуникацији са амбасадором Скотом у свакој прилици брани искључиво интересе Србије – тврди Рајић.


Горан Митровић

Оставите Коментар