Република Српска неће прихватити да се на њеној територији формирају сабирни центри за мигранте, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да сматра да је једина исправна политика да се мигранти депортују одакле су дошли.

Подсетио је да је било покушаја да се направе три или више сабирних центара за мигранте, од којих је један требало да буде у Бањалуци, затим један у Трнову, као и један и у околини Бијељине.

У интервјуу за РТРС, Додик је рекао да сматра да то јесте питање и хуманитарног карактера, али и да су мигранти постали озбиљан проблем јер су постали значајан део узнемиравања и угрожавања живота грађана.

  • Оно што можемо да учинимо јесте да им помогнемо да што пре прођу кроз Републику Српску – казао је Додик.

Према његовим речима, причу у вези са мигрантима смислила је западна Европа и водеће индустријске земље, које су прихватиле мигранте у погледу хуманитарног решавања тог питања.

  • А онда се показало да је доминантан циљ био да дођу до способне, младе радне снаге, која им је потребна за њихову индустрију – рекао је Додик.

Додао је да је примарни циљ мигрантима западна Европа, а не БиХ или Република Српска, те да је једина исправна политика хитне депортације, односно избацивања миграната из БиХ.

  • Али, видели смо да (бивши министар безбедности у Савету министара Фахрудин) Радончић сматра да владајућа партија код Бошњака има сасвим други план за мигранте – указао је Додик.

Навео је да му је план да поново интензивира то питање, додајући да је евидентно да, осим у Републици Српској, све више проблема има и у Федерацији БиХ, те да ни јавност у том ентитету не реагује благонаклоно на овај проблем.

Оставите Коментар