Небитно од времена у ком генерације живе, људи су увек морали да се боре са смртоносним и страшним болестима. Ових десет је однело највише живота:

Ова инфективна болест је харала човечанством у раздобљу од чак 10.000 година, а од ње је умрло на стотине милиона људи. Само у 20. веку је умрло њих 400 милиона, а након открића вакцина и модерних лекова богиње су се готово искорениле.

Маларија

Изазива отицање мозга, неуролошке нападе и кому. Преносе је паразити својим угризом, а најчешћа је у тропским подручјима. Сваке минуте у свету због маларије умре једно дете.

Сваке године од маларије оболи између 300 и 500 милиона људи, а од ње умре око милион људи годишње.

Туберкулоза

Ова бактеријска болест некад је била велики убица, али и данас убија људе. Само у 2012. години око 1,3 милиона је умрло од ње, док је пријављених случајева инфекције у свету било око 8,5 милиона, најчешће у мање развијеним земљама света.

ХИВ

Вирус који напада имунитет, па организам није у стању да се брани и од најмањих инфекција. Претпоставља се да данас на свету са ХИВ-ом живи око 35 милиона људи. Сваке године од последица те болести умре око 1,5 милиона људи.

Тифус

Бактеријска болест тифус само је у Русији убила три милиона људи у раздобљу од неколико година на почетку 20 века. И данас хара, најчешће у подручјима света гје су угрожени извори питке воде или постоји њен мањак. Још се назива и болест прљавих руку.

Рак

Научници су трагове ове малигне болести пронашли чак и на ребрима неандерталца. Данас се рак наводи као узрок смрти за око 7,6 милиона људи на годишњем нивоу у свету, а његова је учесталост у сталном порасту.

Kуга

Једна од најпознатијих пандемија људског рода управо је била она коју је узроковала куга. Болест која се назива још и црна смрт.

Преноси се на људе угризом инфициране бубе, а најпознатија је по средњовековној епидемији у којој је убила преко 75 милиона људи.

Изразито је смртоносна, од ње умире око 70 посто жртава.

Шпанска грозница

У кратком раздобљу од 1918. до 1919. г. од ове је врло заразне болести умрло од 50 до 60 милијуна људи, што чини већи број жртава него оних страдалих у Првом светском рату.

Мождани удар

Он припада у категорији церебрално-васкуларних болести, а све је чешћа болест у модерно доба због продужења животног века као и исхране богате масноћама које узрокују крвне угрушке. Само у САД, ово је узрок смрти преко 140 хиљада људи на годишњем нивоу.

Оспице или мале богиње

Иако се данас не доживљавају као болест која угрожава живот великом броју људи, оспице су биле велик здравствени проблем посебно домородцима на подручју САД, којима су болест донели европски колонизатори. Kако нису имали развијен имунитет на оспице, ова врло заразна болест убила је на милионе њих.

Први пут их је дијагностиковао један арапски лекар у 9. веку.

Извор: patriot.rs

Advertisements
--