Популистичка странка Алтернатива за Немачку (АфД) постигла је историјски успех на покрајинским изборима одржаним у Саксонији и Бранденбургу, што је уједно њихов најбољи резултат од оснивања 2013.

АфД је у обе државе завршила на другом месту са 23 одсто (Бранденбург) и 27 одсто гласова (Саксонија). Иако су у Бранденбургу победиле социјалдемократе, а у Саксонији демохришћани, истиче се да су те две партије у овим покрајинама оствариле најгоре резултате од уједињења Немачке.

Тај тренд, пишу немачки медији, значи да ће чак и у стабилној Немачкој бити све компликованије састављање владајућих коалиција. Такође, више не функционише систем са две велике странке које скупљају све гласаче од деснице до левице.

Иако недељни избори вероватно неће изазвати крах немачке велике коалиције – или „ГроKо“ – између ЦДУ-а и СПД-а, њена будућност није више сигурна после овог викенда, преноси портал политицо.еу.

Kако даље наводе, упитно је и да ли ће лидерка ЦДУ Анегрет Kрамп-Kаренбауер након овога постати партијски кандидат за наредну канцеларку, пошто је Ангела Меркел изричито казала да неће тражити други мандат после 2021, када јој истакне садашњи.

Портал подсећа да су две странке претрпеле значајне губитке. СПД је у Саксонији освојила 7,7 одсто гласова, што је најгори резултат странке у њеној историји. Мартин Дулиг, водећи кандидат СПД-а у Саксонији иронично се обратио присталицама у Дрездену покушавајући да умири напетост казавши да „можда имамо најгори резултат, али смо најбоља регионална грана СПД“.

Мало ко се у Берлину смејао, пише политицо.еу. Иако је СПД успела да задржи прво место у Бранденбургу, а ЦДУ је то постигла у Саксонији. Владајуће коалиције у обе државе – СПД/Линке у Бранденбургу и ЦДУ/СПД у Саксонији су прегласане.

Kако пише немачка штампа, „две велике странке су прошле са модрицама, али и даље могу да владају“. Лист Рајнпфалц пише да „победници избора, када се боље погледа, изгледају као покисле пудле“ напомињући да је АфД остварио резултате који је чине „великом странком“, преноси Дојче веле.

Франкфуртер алгемајне цајтунг истиче да је „на крају три четвртине саксонских бирача дало глас странкама које неће да имају ништа са АфД која лавира између радикализма и екстремизма“. Франкфуртер рундшау наводи да су „десничари нехотице учинили услугу демократији у Саксонији и Бранденбургу. О

ни су растурили забетониране политичке односе и унели промене у односе снага који су годинама били непромењени. Досад неприкосновене кнежевине ЦДУ и СПД се разграђују и после ових избора ће много штошта да се покрене.“

За сада све странке заступљене у немачком савезном парламенту одлучно одбијају да владају заједно са АфД. Питање је колико ће то дуго трајати ако крајње десна странка настави да даје резултате попут недељних, преносе европски медији. Пошто АфД контролише око четвртину гласова и у Бранденбургу и у Саксонији, процес изградње коалиције обећава да ће бити компликован. Изнад свега, то би могло да доведе до „чудних савеза“.

На пример, у Саксонији ће демохришћани вероватно сарађивати са СПД и странком Зелени да би формирали владу, иако је локални лидер ЦДУ-а рекао да његова група нема ништа заједничко са странком која се бави заштитом животне средине. У Бранденбургу ће Зелени вероватно да се придруже лево наклоњеној коалицији коју предводи СПД са Линке, странкама са којима има дубоке идеолошке разлике када је реч о питању експлоатацији угља, стуба локалне економије.

Leave a Reply