Широм света групе конзервативаца стичу све већи утицај, подстичући моћ десничарских лидера. Тај тренд не предводе само старије генерације, већ и млађи.

Брзи раст новог крајње десничарског лидера Бразила Жаира Болсонара је можда изненадио неке, али није дошао из ведра неба. Његов успех прате године подршке моћних друштвених покрета.

Глас таквих група се све више чује по земљама, од Пољске до Тајланда и Индије – њихов утицај долази од обичних људи више него од политичара.

Њихов раст је пресудан део окрета ка конзервативнијој политици у многим земљама широм света током протеклих неколико година.

Често се сматра да су десничарски популизам довеле нове политичке странке или харизматични лидери. На пример, мађарски премијер Виктору Орбану – који себе представља као бранитеља земље и Европе против муслиманских миграната.

Али стварност је да је улога иницијатива из народа (грассроотс мовементс) често централна.

До овог је довело оно што се често описује као „цивилно друштво” – грађанске групе или организације са посебним циљем, било да је то борба против затварања школе или рушење режима.

Годинама су припаднике цивилног друштва углавном сматрали либералима: подржавајући људска права, демократске реформе и штитећи мањине. И даље често „прогресивни” узроци привлаче млађе активисте.

Али данас цивилно друштво укључује све разноликију мешавину људи и политичке циљеве, а десничари добијају подршку.

Многе од ових конзервативних група деле веровање у „традиционалне” вредности – често повезане са:

  • религијска веровања
  • заједницу
  • национални идентитет
  • заштиту од имиграција
  • подршка породици

Наравно, постоји и много тога што дели конзервативно грађанско друштво. Иако већина група фаворизује демократију и ради у оквиру бодеће политике, мали број их је и реметећи, а понекад чак и насилан – као што је то случај међу левичарским групама.

Без обзира на разлике, истраживање Kарнеги Јуропа показује да постоје многе земље у којима конзервативно цивилно друштво има кључну улогу у обликовању догађаја:

У Бразилу је широка коалиција конзервативних група помогла да председница Дилма Русев изгуби моћ 2016. године, услед протеста због корупције.

Украјина се суочила са протестом радикалних националних активиста против мешања Русије, док су порасле и друштвене конзервативне групе усмерене на религијске и породичне вредности.

На Тајланду конзервативни друштвени покрети, који се сматрају антидемократским, помажу да се подржи војна власт.

У Индији су хинду националисти ојачали утицај као подржаваоци политике премијера Нарендре Модија, укључујучи и одузимање држављанства четири милиона људи
Исламиско цивилно друштво у Турској постало је тандем са водећом партијом Правде и развоја.

У Пољској моћно конзервативно цивилно друштво сада блиско сарађује са владом правосуђа и закона, што је донело низ мера заоштравања контроле над правосуђем

И на многим другим местима конзервативне групе појачавају утицај – од оних који се противе блиским везама Грузије и ЕУ, до група у Уганди које се противе већој равноправности полова.

У Сједињеним Државама групе које се боре против абортуса и десничари попут Патриот Праyер – који су повезани који је повезан са алтернативном десницом, али тврдњом да је то кампања за слободу и јединство – организовали су бројне и обимне демонстрације од када је републикански председник Доналд Трумп преузео власт.

Француски покрет младих Гéнéратион Идентитаире описан је као еквивалент америчким алтернативним десничарима, док је ПЕГИДА (Патриотски Европљани против исламизације Запада) алармирала немачку владу током свог раста.

Разлике међу групама су значајне – демонстрирајући да не могу да буду третиране као једна.

Ни да се могу сматрати једноставним гласом старијих конзервативаца или оних који се осећају искључено из друштвених трендова.

Овакви покрети привлаче много млађих активиста у многим земљама.

Једна од група иза кампање Жаира Болсонара – покрет Слободни Бразил, има три милиона пратилаца на Фејсбуку и више од милион на Јутјубу.

Једна од њихвових најпознатијих личности 22-огодишњи Kим Kатагири, недавно је постао најмлађи члан бразилског конгреса у историји.

Група студената позната као Сајбер скаути је на Тајладну оптужена је да прати коментаре других грађана на друштвеним мрежама, у улози подршке војном режиму и кампањи за традиционалне и ројалистичке вредности.

Сличне алијансе између младих људи активних на друштвеним мрежама и конзервативних група постоје и у Монаку и Тунису.

Овакав развој догађаја је показао да се десничарско цивилно друштво помера у простор којим су до недавно владали либерални и прогресивни утицаји.
О овом тексту

ББЦ је ову анализу наручио од стручњака који ради за организацију која није ни на који начин повезана са ББЦ-јем.

Анализа се заснива на Мобилизацији конзервативног цивилног друштваРичарда Јангса – стручњака на програму Демократија, конфликт и владавина на Kарнеги Јуропу, који се бави спољном политиком ЕУ и питањима међународне демократије.

Richard Youngs