Бивши италијански министар унутрашних послова Матео Салвини обећао је пред десетинама хиљада присталица да ће се његова Лига вратити у владу са још више снаге него раније, а у свом познатом евроскептичном стилу упозорио европске савезнике на слабом француском, немачком и енглеском да италијански народ није ничији слуга.

„Никада нећу одустати јер наша земља очекује све. Дајем реч онима који су мислили да сам уморан и да ми је потребна пауза да ћу радити више него раније“, рекао је Салвини на годишњем скупу десничарске Лиге у граду Понтида у Ломбардији.

„Више волим да сада препустим седам министарских места издајницима јер ћемо их за неколико месеци поново освојити интересом и транспарентношћу“, рекао је Салвини.

Говорници који су се на бини појавили пре Салвинија говорили су о револуцији и отпору, а чланови странке су напали италијанског новинара Гада Лернера.

Салвинијеве присталице очигледно нису обесхрабрене након његовог погрешног политичког прорачуна због којег његова странка више није у влади, па су носили бројне транспарента којима су тражили изборе, као и шалове са натписом „Салвини заувек“ и мајице с паролом „Салвини премијер“.

Овогодишње окупљање има додатни значај јер Салвини покушава да успостави своју базу као опозицију новој владајућој коалицији коју чине покрет Пет звезда и Демократска странка.

Анкета објављена у финансијском дневнику Соле-24 Оре показује да је, Салвинијевим добро предвидео понашање јавног мнења када је ризиковао распад Владе, Лига и даље најјача партија у Италији са подршком од 34 одсто.

Италијанска коалициона влада коју су чинили између Салвинијева десничарска Лига и покрет 5 звездица распала се прошлог месеца, када ју је Салвини изненада „прогласио мртвом“ и расписао изборе.

Прошле недеље је председник Италије Серђо Матарела замолио Ђузепеа Контеа да предложи коалицију 5 звездица и опозиционе Демократске странке.

Оставите Коментар