Грађанима са симптомима у домовима здравља одмах ваде крв и снимају плућа, а комуникација с лекарима могућа је и путем теста на сајту covid19.rs
У Србији су јуче стартовале тријажне амбуланте у домовима здравља, у које одмах одлазе грађани који имају симптоме инфекције коронавирусом, док директну комуникацију с ковид амбулантом грађани могу да остваре и путем теста самопроцене на ковид-19, који могу да ураде на интернету.

Премијерка Србије Ана Брнабић је на свом Твитер налогу објавила да систем самотестирања функционише на бази једноставног логовања путем личног броја здравственог осигураника и броја здравствене картице, а циљ свега тога је да се смање гужве и чекања и убрза процес лечења.

  • Налази се аутоматски шаљу на радне листе лекарима у ковид-19 амбулантама формираним при домовима здравља (раде 24 сата) – написала је премијерка и навела да се о томе грађани могу детаљније информисати на сајтовима е-здравље.гов.рс, цовид19.рс и Вибер ЦОВИД-19 Инфо Србија.

На сајту Министарства здравља такође је објашњено да је ради самотестирања и добијања смернице шта даље потребно да одете на портал Е-здравље, пријавите се и региструјете. То можете да урадите уписујући тражене податке са здравствене картице, након чега ћете добити могућност комуникације са респираторним амбулантама којим ћете моћи да постављате питања у вези са овим вирусом.

Исто можете да учините уколико одаберете опцију на Е-здрављу „Отвори налог, креирајте профил и пријавите се са својим подацима“, док можете да се пријавите и преко еИД.гов.рс, јединственог државног система за аутентификацију грађана у свим системима Е-управе, само следите кораке.

Истовремено, јуче, тачно у седам ујутру, старовале су и тријажне амбуланте у домовима здравља, где ће се до 22 сата јављати сви који имају температуру, кашаљ и бол у грлу. Тако је било и у највећем престоничком дому здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули, у Kнез Даниловој, где се налазе амбуланте.

Пацијената има, преноси за Kурир др Александар Стојановић, директор те установе, али гужви нема јер свако ко дође, одмах бива примљен на дијагностику.

  • Има доста пацијената. Kо нам се јави, истог часа бива примљен и започињемо дијагностику – мерење температуре, вађење крви и снимање плућа. Сви резултати добију се за око сат. Уколико се сумња да је особа заражена, тада се она шаље у Инфективну клинику или у другу слободну болницу – објашњава он.

Оставите Коментар