ДРУШТВЕНЕ мреже преплавио је вапај Љубише Стефановића (49) из села Вратарнице код Зајечара да му врате одузету ћерку.

Извесни Саша Боројевић објавио је Стефановићев видео у коме он оптужује Центар за социјални рад да му је отео дете, одвео га у непознатом правцу, и да је он уверен да је реч о трговини децом.

Међутим, како „Новости“ сазнају, петогодишња Н. С. је на сигурном, збринута у хранитељској породици, јер је оцу судски одузето право родитељства, а мајка, М. М. (23), проценом судског вештака, проглашена је за „ментално ометену у развоју, те није способна да брине ни о детету, ни о себи“. Због претњи социјалним радницима, против Стефановића је, пре више од месец дана, подигнута и оптужница.

Према мишљењу судског вештака, М. М., због тешког психијатријског стања, има ограничене способности, што јој онемогућава да схвати значај својих дела и управља својим поступцима.

– Она је у потпуности лишена пословне способности, те јој је потребан константан надзор, јер није у стању да се брине о себи, а ни о другима – наводи поред осталог судски вештак.

ТРАГИЧНА СУДБИНА МАЛЕ АНЂЕЛИНЕ

ТЕШКА судбина ове породице повезана је и са трагично настрадалом девојчицом Анђелином Стефановић, која је 2016, када је имала непуне три године, силована и убијена. Њу је прво напаствовао и са неколико удараца каменом у главу усмртио комшија Владица Рајковић. Љубиша је, иначе, Анђелин рођени ујак.

У тренутку када је затруднела са Љубишом била је малолетна, али је вештак проценио да „Љубиша није користио њено стање, већ је оно било последица њеног поверења у њега, док код њега није постојала свест да чини кривично дело“.

Љубишу је суд прогласио кривим за запуштање и занемаривање. Није бринуо ни о М. М., чија је ментална зрелост као код деветогодишњег детета, а ни о ћерки. Како сазнајемо, зајечарски центар за социјални рад га је више пута опомињао да пређе да живи у родитељску кућу, где је имао боље услове, али он то није учинио.

Стефановић је, за „Новости“, рекао да је помоћ око издржавања и старања о породици очекивао од Центра за социјални рад, али да је никада није добио. По његовим речима, он се о М. М. и детету „бринуо на најбољи начин“.

– Сматрам да је одлука да ми се одузме родитељско право и право да виђам жену у супротности са законом – казао нам је Стефановић. – На монструозан начин сам изгубио сестричину, рођени брат ми је погинуо током сече дрва, и тада ми нико није понудио помоћ.

Leave a Reply