У већини путних водича можете да пронађете информације о томе шта је строго забрањено да радите када одете у туристичку посету Русији.

Док су шале о политичарима, раси, религији и полу потпуно добродошле, вицеви на рачун породице сматрају се врло увредљивим.

Ево које су то ствари строго забрањене у Русији:

  1. Руковање са рукавицама

Руковање са рукавицама сматра се врло непристојним. Уколико желите некоме да изразите поштовање онда одмах скините рукавице, ма колико да је хладно.

2. Никада не одбијајте пиће

Љубав Руса према алкохолу није само мит већ стварност коју нећете моћи да избегнете. Свуда где одете бићете понуђени пићем, а ако га одбијете то ће се сматрати увредом и непристојним понашањем.

Уколико пиће прихватите Руси ће наставити да вам пуне чашу све док не напустите скуп или бар. Савет је да алкохол у Русији пијете полако јер чим ниво опадне, очекујте да ће вам чаша ускоро поново бити пуна.

3. Шале на рачун породице

Док су шале о политичарима, полу, раси, религији и сексуалној оријентацији у Русији потпуно добродошле, вицеви на рачун породице сматрају се увредљивима. Стога, не спомињите ничију сестру или брата, ако не желите да искусите хладне зиме Сибира.

4. Звиждање у затвореном простору

Руси повезују звиждање са финансијским тешкоћама. Посебно је лоше звиждати у туђој кући јер тако, по веровању Руса, навлачите злу судбину на укућане.

5. Жене не смеју да носе тешко

Каваљерство у Русији је закон. Мушкарац обавезно носи тешке ствари, а често ће своју помоћ да понуде и на улици непознатој жени.

6. Непоштовање старијих

Ако се возите јавним превозом и видите да старија особа стоји док ви седите, као знак поштовања морате устати и препустити јој своје место. Наравно, ово правило важи свуда у свету.

7. Поделити рачун

У Русији је обичај да онај ко зове на вечеру мора да плати рачун. Стога нека вам не пада на памет да поделите рачун за вечеру ако сте звали пријатеље да се видите.

8. Најбоље је да не спомињете Крим, Украјину и изборе

Руси су познати као велике патриоте па би било какав коментар могли да схвате врло лично. Нарочито их нервирају претенциозни западњаци, с нагласком на Американце, који се жале на хладноћу, храну, Путина и друге ствари.

9. Смешкање непознатим људима

Руси чувају свој осмех за пријатеље и породицу. Смејање насумичним особама може се сматрати увредљивим, посебно у јавном превозу.

Оставите Коментар