Он је поводом две деценије од доношења Резолуције 1244 рекао да она није савршена, али да представља најбоље решење.

Kао најважнију тачку Резолуције 1244, Харченко је истакао то што она гарантује територијани интегритет и сувереност Републике Србије (тадашње СРЈ).

Амбасадор Руске Федерације је истакао да НАТО није победио СРЈ 1999. године, јер победник не иде пред Савет безбедности и не тражи доношење резолуција, већ се радило о тражењу компромиса јер је НАТО схватио да не може извршити копнену инвазију на СРЈ.

Харченко је рекао да свет све више постаје мултиполарни и да тај процес нико не може зауставити.

Све оно што се дешавало од 1999. године на Kосову и Метохији, а што је чинио НАТО пакт, Харченко је назвао класичним кривичним делима, те је рекао да је толико противправних дела учињено против Србије, да је готово немогуће правно расправљати о теми Kосова и Метохије.

Амбасадор Русије је истакао да је Kосово за Запад био само завршни ударац Југославији, тј. коначна реинтеграција ових простора.

Говорећи о будућем решавању питања Kосова и Метохије, Харченко је поновио да ће Русија подржати Србију у ономе што она буде договорила са Албанцима, али да то мора бити договор две стране, без притисака споља.

Харченко је подсетио да Резолуција 1244 омогућава да се српска војска и полиција врате на Kосово и Метохију.

Поводом ситуације у Црној Гори, амбасадор Русије је изјавио је да је Москва забринута због ситуације у вези са усвајањем Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и поручио да је најбољи начин да се то питање реши у Црној Гори, у договору са Србијом, а не у Савету безбедности УН.

1 KОМЕНТАР

 1. Lepo je imati dobro naoružanje. Mi nikada nikoga nismo
  napadali, samo smo se branili.
  Takvi smo bili, takvi smo sada i takvi ćemo biti.
  Uz dobro naoružanje neophodno je i sposobno ljudstvo.
  Vojsku i vojnu odbranu mora da vode Vojno školovani Ljudi.
  To u ovom sadašnjem slučaju nije.

Оставите Коментар