Ратни авиони Ваздушно-космичких снага Русије извели су 30. октобра најмање 20 ваздушних напада на положаје милитаната у северозападном сиријском региону Велики Идлиб.

Десет ваздушних удара погодило је штаб 23. дивизије Сиријске националне армије (СНА) коју подржава Турска у близини града Ках у северном делу Идлиба. Штаб су бомбардовали руски ратни авиони три дана раније. Међутим, тада очигледно није био уништен. Шест других ваздушних напада гађало је положаје милитаната који се налазе на периферији града Бара у јужном Идлибу.

А преостала четири ваздушна удара погодила су положаје милитаната у граду Кафр Амах у западном делу Алепа. Интензивни руски ваздушни напади су вероватно били одговор на недавна кршења примирја у Великом Идлибу од стране Хајат Тахрир ал Шама (ХТС) и СНА повезаних са Ал Каидом.

Касно 29. октобра, милитанти су гранатирали положаје Сиријске арапске армије (САА) унутар и око града Саракиба у Идлибу. Пријављена је материјална штета. Ујутру 30. октобра, милитанти су напали периферију града Јурин у северозападној области Хаме. Наводно су погинула два војника.

Чини се да је прекид ватре у Великом Идлибу, којем су посредовале Русија и Турска пре више од годину дана, на ивици потпуног колапса.

Према недавним извештајима, САА и њени савезници ускоро ће започети копнену операцију у Великом Идлибу како би ојачали споразум о прекиду ватре. Турска, која има велике снаге у региону, већ је упозорила да ће се супротставити свакој таквој операцији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар