Дијани Хркаловић, бившој државној секретарки у МУП-у оптуженој да је утицала на двојицу колега да ометају истраге, укинут је данас кућни притвор и одређена забрана напуштања боравишта, односно града Београда. Њој је одузет пасош и има обавезу да се јавља полицији сваког понедељка.
Пише: Бојана Павловић

„Дијана, где се налази Ваша путна исправа?“, питала је судија Слађана Марковић бившу државну секретарку на данашњем суђењу.

„Kод моје маме, у Пожаревцу“, одговорила је Хркаловић.

„Да ли је то једина важећа путна исправа коју имате“, додала је судија на шта је Хркаловић одговорила потврдно.

Судија Марковић потом је саопштила да ће кућни притвор, који јој је био одређен због опасности од бекства, бити замењен блажом мером – забраном напуштања боравишта, односно територије града Београда.

Осим тога, судија јој је наложила да до сутра достави пасош суду, као и да има обавезу да се сваког понедељка јавља полицијског станици Вождовац.

Ову одлуку суд је донео на захтев Владимира Ђукановића, браниоца Дијане Хркаловић.

Ђукановић је истакао да сматра да нема основа да она и даље буде у притвору ако се у обзир узме тежина кривичног дела које јој се ставља на терет. У краткој изјави коју је новинарима дао након суђења истакао је да је и сам изненађен што је судија дозволила блажу меру.

„Морам да признам ни сам нисам очекивао да ће суд то одобрити, али заиста није било више никаквог разлога да буде у притвору. Не ради се о терористи, о убици“, навео је Ђукановић.

Хркаловић је оптужена за трговину утицајем у три случаја – да је наредила полицијском начелнику Дејану Миленковићу да извештај о вештачењу телефона криминалца Вељка Беливука у поступку за убиство Властимира Милошевића не достави тужилаштву на време. Беливуку се у овом поступку судило за учешће у убиству, а на крају је ослобођен оптужби.

Осим тога, наредила је, пише у оптужници, да се обрише и део снимка разговора адвоката Драгослава Мише Огњановића у ком је он говорио о њеним везама са криминалцима, између осталог са Дарком Елезом, али и о њеном приватном животу. Огњановић је убијен у јулу 2018, а његове убице нису откривене.

Хркаловић се ставља на терет и да је начелнику новосадске полиције Милораду Шушњићу наложила да криминалца Дарка Елеза лажно стави на мере – праћење и прислушкивање да би спречила да га истражују друга полицијска одељења.

Иако оптужница указује да је Хркаловић посредно помагала групи Вељка Беливука, истрага није окрзнула стварне везе које је одржавала са припадницима ове групе.

Њено име спомиње се у спорном извештају о вештачењу Беливуковог телефона који ће бити доказ у овом поступку. Из њега се закључује да је она била обавештена о корацима које су предузимали криминалци.

Чак и овако „танак“ поступак против ње почео је да се осипа како је суђење почело. Једини који је директно указивао да су наредбе о незаконитом поступању дошле од ње, био је Дејан Миленковић који је у својој одбрани знатно убалажио свој исказ. Уместо ње, оптужио је бившег министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића.

Стефановић, међутим, није испитан у истрази нити је био за било шта сумњичен. Уколико се и појави као сведок у овом поступку, он није дужан да каже било шта што би могло да га изложи кривичном гоњењу.

Оставите Коментар