Нешто је труло у малом нордијском краљевству: данска влада припремила је закон који забрањује јавну критику либералне демократије и НАТО-пакта, уз казне у виду вишегодишње робије.

Чини се да се тоталитаризам у Европи, који је до 1990. пребивао с источне стране „гвоздене завесе“, сада сели на Запад.

Иницијатива о којој управо расправља дански парламент названа је „Мере за борбу против операција психолошких утицаја које проводе стране обавештајне службе“. Ако закон буде усвојен, грађани Данске ће бити кажњавани ако се „уплићу у јавну расправу“ и „покушавају утицати на процес доношења одлука“, а власт процени да то чине под утицајем или за рачун страних обавештајних служби.

Конкретно, дански грађани суочиће се с казном затвора до 12 година ако се њихове изјаве током изборних кампања разликују од службеног става власти. Законски нацрт наводи и примере изјава и активности које ће постати незаконите. Тако ће се казне доносити ако неко изјави да су антируске санкције штетне за Данску, а и онима који јавно пружају подршку руском „Северном току 2“. Ваља напоменути да се овај орвелијански закон не би односио само на класичне медије, већ и на објаве на Фејсбуку и другим друштвеним мрежама. Према законском нацрту, и корисници Фејсбука могу завршити у затвору због објављивања „непријатељског садржаја о НАТО пакту“.

Застрашивања друштва

Повод за овакав закон је актуални контекст опште западњачке параноје од наводне руске агресије, па тако данска влада критике НАТО-а сматра проруском пропагандом.

„Према речима владе, споредни утицај, посебно из Русије, представља све већу претњу Данској“, пише дански лист Арбејдерен, док лист Берлингске указује да наведени закон „легитимна мишљења грађана сматра за пропаганду“, те закључује да је посреди „јасан покушај застрашивања данског друштва“.

Закон још није усвојен у парламенту, али посматрачи тврде да би могао проћи. У Данској је на власти либерално-конзервативна коалиција странке Венстре која засад не исказује противљење овој иницијативи.

„Мислим да дански парламент неће бити препрека“, преноси портал logično.com речи данског социолога Ларса Јоргенсена, који страхује да ће по доношењу закона и сам бити ухапшен, будући да већ неко време проводи научно истраживање о НАТО-пакту, те своја знања објављује и на Фејсбуку. Односно, објављивао је док му нису блокирали рачун на тој друштвеној мрежи.

‘Прекрасна лаж’

– Мој Фејсбук рачун је блокиран месецима, потом и деактивиран, а имам око 4000 пријатеља, укључујући академике из целог света. Ја сам научник који има критичко мишљење о НАТО-у. Дубоко сам истражио историју НАТО савеза, а сарађујем с великом групом стручњака и професионалаца. Имам информације које руше позитиван имиџ НАТО-а и доказују да је њихова верзија рата у Југославији прекрасна лаж, као и што се тиче Либије и Сирије. За НАТО је посебно важно ућуткати опоненте, тако и мене – износи Јоргенсен.

И тако смо у мање од тридесет година доживели велики историјски обрт у Европи, на релацији Исток – Запад. Пре 1990. године овакви су закони на Старом континенту постојали само у тоталитарним државама Варшавског пакта, те су се сматрали реликтом стаљинизма. Чак је и најлибералнија социјалистичка држава у Европи и једина која се налазила изван „гвоздене завесе“, Титова Југославија, имала у закону тај „вербални деликт“ – радило се о познатом чланку 133. Казненог закона.

Тада је с друге стране „гвоздене завесе“ стајао слободарски Запад, са гарантованом  слободом мишљења и изражавања. Управо су на тој разлици капиталистичке земље либералне демократије градиле наратив о својој цивилизацијској супериорности.

А сада тај исти вербални деликт уводи једна западна либерална држава, и то она из реда нордијских демократија, које се генерално сматрају најпрогресивнијим друштвима на свету. Има ли провиднијег доказа да свет либералне демократије каквог смо познавали неопозиво иде дођавола?