Ранко Кривокапић је и те како свестан колико је загрљај ДПС за СДП и њега лично претходних година био неугодан али ипак постоје одређене недоумице!

Након изјаве почасног председника и некадашњег лидера Социјалдемократске партије (СДП) Ранка Кривокапића црногорским медијима, у којој је рекапитулирао досадашња постигнућа ове партије, али и најавио да ће њен фокус у наредном периоду бити на борби против ендемске корупције и затварању преговарачких поглавља у преговорима о чланству Црне Горе у Европској унији (ЕУ), из кругова упознатих са ситуацијом у СДП Глас јавности сазнаје да Кривокапић у актуелном тренутку проживљава праве унутрашње ломове, подстакнуте дилемом о томе како би СДП требало да се позиционира у наредном периоду.

Иако Кривокапић од прошле године више формално не руководи СДП, он је и даље својеврсна сива еминенција у овој странци, од чијих савета и сугестија у великој мери зависе потези њене актуелне председнице Драгиње Вуксановић Станковић.

Притом, Кривокапић је свестан да СДП самостално не може да учини готово ништа на политичкој сцени Црне Горе, а на столу ове партије тренутно се налазе две понуде за сарадњу након предстојећих избора – од владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) и од три опозиционе коалиције. И зато Кривокапић ових дана интензивно вага. Са једне стране, играњем на карту сарадње са ДПС, Кривокапић и СДП би на неки начин одиграли “на сигурно”, поново се упуштајући у коалицију са странком са којом су сарађивали дужи низ година, ма колико често их њено руководство на челу са вишедеценијским апсолутним господаром Црне Горе Милом Ђукановићем третирало као нужни баласт у власти. Због тога Кривокапић размишља да Ђукановићу све опрости и прихвати нову понуду за сарадњу са ДПС, слично претученом псу који се враћа власнику који га је претукао.

Са друге стране, Кривокапић је и те како свестан колико је загрљај ДПС за СДП и њега лично претходних година био неугодан, и колико често је Ђукановић умео да понизи СДП, што је вероватно најочигледније било у случају подршке цепању СДП 2015. године и формирању Социјалдемократа (СД) Ивана Брајовића, које су након истискивања Кривокапићеве странке из власти постале сателит у владајућој коалицији предвођеној ДПС.

Можда ће се након избора догодити да СДП буде онај пресудан језичак на ваги, од којег ће зависити да ли ће формирање нове Владе превагнути на страну ДПС или опозиције. И зато, Ранко, добро промисли да ли је боље да Црна Гора буде талац приватних интереса Ђукановића и његове камариле или држава слободних грађана.

Оставите Коментар