Србију од септембра чека жестока дипломатска борба за Косово и Метохију, а Београд већ има спремне одговоре ако дође до новог лобирања за признавање самопроглашене независности лажне државе.

Како Novosti.rs сазнају, део стратегије супротстављања овој акцији – а која се последњих дана најављује из Приштине, али и из Анкаре – биће интензивирање добрих односа које Србија има са бројним афричким и азијским земљама.

Одлична прилика за то биће и обележавање шест деценија од оснивања Покрета несврстаних, 11. и 12. октобра у Београду, на које је шеф дипломатије Никола Селаковић позвао представнике земаља чланица, које су до сада већином стајале на становишту поштовања међународног права и суверенитета и територијалног интегритета наше државе. Наруку би могло да нам иде и то што се у арапском и афричком свету углавном не гледа благонаклоно на недавну „издају“ Приштине, која је отворила амбасаду у Јерусалиму. Такође, и најава да би Србија могла да донира вакцине против ковида 19 афричким земљама сигурно ће допринети допринети развоју наших вишедеценијских пријатељских односа.

Да Србија неће остати нема на евентуалне покушаје да се издејствују нова признавања Косова, у среду је јасно поручио и председник Србије Александар Вучић. Коментаришући најаву председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност тзв. Косова, Вучић је подсетио да по Вашингтонском споразуму обе стране имају обавезу да до 1. септембра не раде ни на новим признавањима, ни на повлачењу признавања:

  • Ако од 1. септембра, или можда пре тога, крену у акцију признавања ми ћемо се томе супротставити. Турска је велесила, а Ердоган велики лидер, у поређењу са њима ми смо мали и занемарљиви, али Србија није толико мала да не би покушала да се супротстави. Покушаћу да разговарам са њим. Србија штити своје. Ово није турско, припада Србији. Нама остаје једино да се боримо за своју земљу и свој народ. Он је много моћан, а ми нисмо, али верујем да ће мало ублажити свој став. Видећете да нисмо онолико мали колико ја понекад говорим – рекао је Вучић.

Председник Турске рекао је да ће питање нових признавања покренути ове године у Уједињеним нацијама и на састанку који ће имати са америчким председником Џозефом Бајденом.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Без обзира на континуитет политике Анкаре према Косову (Турска је била друга земља која је 2008. признала тзв. Косово), за саговорнике „Новости“ изјава Ердогана донекле је изненађење. Указују на последње трзавице Анкаре и Приштине због отварања амбасаде у Јерусалиму и на то што је турски председник Косово поменуо пред посету северном Кипру. Додају и да Турска баш и нема снаге да прогура признавање Косова ни у целом исламском свету, а камоли на Ист Риверу.

Политички аналитичар Мишел Зубеница, из Центра за међународну јавну политику, који је недавно био у Анкари каже, за „Новости“, да верује да да Турска неће ништа значајније урадити да подржи косовске Албанце, а што би било на штету интереса Србије:

  • Изјава Ердогана јесте изненађујућа и на неки начин забрињавајућа, али треба нагласити да је протеклих година управо Србија кључни економски партнер Турске на Балкану. Србија је била међу првим земљама која је подржала легитимну власт у Турској приликом пуча 15. јула 2016. године, што нису учинили многи политички лидери са Косова. Видећемо да ли је Ердоган ово изјавио због неких унутрашњих употреба, да ли ће се све завршити на реторичком нивоу или ће Турска учинити нешто што није у складу са нашим националним и државним интересима. Утицај Анкаре у међународној арени тренутно није превелик, јер је последњих неколико година заоштрила односе са многим великим силама и најближим окружењем.

„МЕРКАЈУ“ ИНТЕРПОЛ И УНЕСКО

Председница тзв. Косова Вљоса Османи, током недавне посете Турској, од Ердогана је затражила подршку и за чланство лажне државе у међународним организацијама. Приштина већ низ година безуспешно покушава да добије столицу у Интерполу и Унеску. Није искључено ни да на јесен, када би требало да се одрже састанци кључних тела ових организација, поново покуша да аплицира за чланство. Генерална скупштина Интерпола ове године треба да буде одржана у новембру у Истанбулу.

Д. Милинковић

Оставите Коментар