У току су договори за нови сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Руске Федерације, вероватно у Москви или Владивостоку, ексклузивно сазнаје Тањуг.

То би био четрнаести састанак Вучића и Путина.

Последњи пут су се састали у Москви, када је, на позив председника Русије, председник Вучић био почасни гост на паради поводом Дана победе 9. маја.

Путин је један од лидера четири светске силе са којима ће председник Сбије имати сусрет наредног месеца, а у „моћној“ четворци, политичкој, економској или војној, су и шефови држава САД, Кине и Индије.

У Београд, наиме, у првој половини септембра долази високи званичник Сједињених Америчких Држава, тачније – један од људи од највећег поверења председника Доналда Трампа.

То ће бити прва посета тог ранга откако је Доналд Трамп у Белој кући.

Реч је о званичнику који покрива један од економских ресора америчке администрације, а његова посета тумачи се, пре свега, као знак појачаног интересовања за економску сарадњу.

Међутим, како је реч о блиском сараднику председника Трампа, биће то прилика и за разговор о политичким питањима, важним за Србију, посебно за представљање наших предлога за елементе могуће компромисног решења за Косово и Метохију.

– Веома је важно да до председника Трампа дођу ти предлози, с обзиром на наговештаје из Вашингтона о спремности тамошње администрације да размотри различита креативна решења -сазнаје Тањуг у дипломатским круговима.

Са самим Трампом председник Вучић ће се сусрести у Њујорку, током заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Председник Вучић ће у Њујорку боравити од 24. до 28. септембра, говорити на седници ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ УН и, као и раније, представљати Србију и заступати најважније државне и националне интересе на том најважнијем мултилатералном скупу светске политике.

То је увек прилика за бројне билатералне сусрете, јер ће у Њујорку од 25. септембра бити председници или премијери, као и министри спољних послова држава чланица светске организације.

Пре пута у Њујорк, председник ће боравити у Кини, на тзв. „летњем Давосу“ у Тјенђину, односно скупу који Светски економски форум организује у сарадњи са кинеском државом.

Председник Кине Си Ђинпинг је позвао српског председника да учествује на том Форуму и у писму истакао да жели да одржава блиску комуникацију са њим.

Том приликом ће се двојица шефова држава састати и размотрити даљу сарадњу

– Треба ли уопште истицати значај Кине у светској политици и економији? – кажу за Тањуг поводом тог састанка у председниковом Кабинету и додају да ће то бити прилика и да се договори термин посете председника Сија Србији, пошто је прихватио позив за поновну посету.

Коначно, у септембру у посету Србији долази важан гост из Индије, потпредседник Венкају Наидуу, који стиже у пратњи великог броја индијских пословних људи.

Посета је резултат претходног Вучићевог боравка у Индији, тада још у својству премијера, што је била прва посета тог ранга после скоро три деценије.

– То је у складу са постулатима председникове спољне политике да одржавамо најбоље односе са традиционалним партнерима, али и да јачамо сарадњу са старим пријатељима, какав је и Индија -коментаришу ову посету сарадници председника Вучића.

Очекује се, додају, да ће дипломатски „интензиван“ септембар Србији донети значајне резултате кроз напредак политичких односа и промоцију економске сарадње са најважнијим партнерима у свету, као и у очувању мира и стабилности у региону.

Извор: Танјуг