У ратном дневнику генерала Небојше Павковића, команданта Треће армије војске Југославије, генерал Павковић је писао о директиви „Гром 3“ за одбрану Југославије од могуће НАТО агресије, а коју је донео Генералштаб ВЈ 16. јануара 1999. године.

Војска Југославије је, а што се на основу дневника може видети, детаљно проучила све модификације којима НАТО може извршити агресију, а пре свега се директива односи на подручје Косова и Метохије.

Директива „Гром 3“ донета је дан после случаја „Рачак“ и предвиђа да би НАТО могао насилно довести мултинационалну бригаду из Македоније на простор Косова и Метохије, а са циљем даљих притисака на СРЈ да дозволи присуство НАТО снага на својој територији.

Циљеви НАТО-а би били и подршка албанским терористима, спречачвање дејства српске војске и полиције, као и довођење наших јединица у јужну српску покрајину, а у сврху појачања.

НАТО је, према тадашњим информацијама Генераштаба ВЈ, планирао да на Косово доведе и четири обучене бригаде са подручја Албаније (са од 4.000 до 6.000 бораца). Помоћ НАТО пакту пружале би и 9 до 12 бригада албанских терориста са Косова и Метохије, а који су бројили 10.000 до 15.000 људи.

Као подршку акцији, НАТО би на располагању имао и 420 авиона у Италији и око 40 ратних бродова, који су били наоружани са око 160 крстарећих пројектила. Уз све то, НАТО је имао и хеликоптере и носаче авиона у Средоземном мору и на Јадрану.

НАТО трупе би на Косово и Метохију дошле комбиновано – копненим и ваздушним путем.

Са око 20 хеликоптера, НАТО би могао да доведе 800-900 људи у првом таласу, док би у другом таласу НАТО довео 600-700 бораца са 15 хеликоптера. Хеликоптери би могли да слећу на 4 локације, а то су: Дуље, Дреница, Подујево и Аеродром „Слатина“. У директиви се јасно наводе и могуће руте копнене инвазије.

Директива „Гром 3“ предвидела је и како спречити сценарио извазије НАТО трупа на СРЈ.

Трећа армија ВЈ би, у садејству са снагама РВ и ПВО, спречила довођење НАТО трупа из Скопља, Куманова и Тетова, као и затворила правце за долазак албанских бораца из Албаније, те блокирала већ присутне терористе на подручју Косова и Метохије.

Уз све то, задатак Треће армије би био и да заштити објекте и снаге, као и да обезбеди проходност комуникација.

Генерал Павковић истакао је да је велики проблем то што су предвиђени задаци ограничени Споразумом са ОЕБС-ом.

Он је упозорио да је најбитније да се предвиђени планови за спречавање инвазије изврше правовремено, а у супротном исход би био сигуран пораз.

У преводу, не би војска Југославије могла спречити НАТО ако би задатке из директиве „Гром 3“ почела извршавати по отпочињању инвазије, убеђен је Павковић, већ је све требало бити превентивно одрађено.

Павковић је написао да је ВЈ била сигурна да НАТО неће извести ударе из ваздуха док је мисија ОЕБС-а на Косову и Метохији.

Детаљне информације о директиви „Гром 3“ и анализе генерала Павковића можете прочитати у недавно издата четири тома дневника под називом „Трећа армија седамдесет осам дана у загрљају „Милосрдног анђела“, која је издата у издању Медија центар „Одбрана“, у оквиру едиције „Ратник“.