Директор Kлинике за инфективне и тропске болести у Београду Горан Стевановић изјавио је данас да се вирус Kовид 19 не може директно пренети преко одеће и додао да одећу особа заражених корона вирусом не треба посебно третирати већ опрати на уобичајен начин.

Стевановић је казао да је вирус Kовид 19 релативно слаб у спољашњој средини, али да је могућа контаминација одевних предмета и косе.

„Али се вирус тако не може директно пренети, углавном захтева додатну контаминацију руку, па да пређе на слузнице очи, носа и уста“, рекао је Стевановић одговорајући на питања на редовној прес конференцији о ситуацији са корона вирусом.

Kако је објаснио, особа може да се зарази уколико свеже контаминирану површину са одеће дотакне рукама или ако, на пример, контаминираном рукавицом протрља око што је, каже, чест пут преноса вируса код здравствених радника у случају да се не поштују правила облачења заштитне опреме.

„У реалним околностима тај пут преноса нема претерани значај“, рекао је Стевановић.

Додао је да грађани често питају да ли је потребан посебан третман одеће особа које су заражене Kовидом 19 и да је довољно опрати одећу у веш машини на уобичајен начин.

Оставите Коментар