У тренутку када цео свет дрма економска криза, а велике банке пропадају, природно је да се људи брину за своју егзистенцију, а нарочито они који су завршили свој радни век.

О томе колико је пензиони фонд стабилан, да ли ће се приступ пензијама у наредном периоду мењати, какве планове има наш ПИО фонд говорио је гост Пулса Србије Реља Огњеновић, директор Републичког фонда за пензионо и инвалидско осигурање.

  • Трудимо се да сви наши корисници дочекају пензију. Што се тиче мушкараца услови за пензију су 65 година живота и минимум 15 година радног стажа. Што се тиче жена то се помера док се не постигне изједначења статуса жена и мушкараца – рекао је Огњеновић.

Нагласио је да радна способност и продуктивност у познијим годинама зависе од појединачних случајева, као и да се ради на уравнотежености између старосне границе за пензију и висини њеног износа:

  • Граница је таква каква јесте. Морамо да бринемо о многим стварима. Ове године ћемо у другом делу имати ново повећање које ће бити преко 10 посто. Старосна граница јесте мало виша, али гледамо да се то усклади на начин да и пензија буде већа.
  • Гледамо да пензије пре свега буду стабилне, а да онда у односу на пуњење буџета повећавамо њихов износ. Ми смо зато и изменили закон да би могли да имамо ванредно усклађивање, с обзиром на инфлације које нам долазе. У односу на прошлу годину у прва три месеца износ је за 18.000.000.000 већи, због чега је председник најавио да ћемо у другом делу године имати и двоцифрено повећање.

Оставите Коментар