Министар одбране САД Џејмс Матис поручио да је хрватска власт учинила праву ствар куповином израелских авиона Ф16 и поручио да ће Вашингтон учинити све да ојача хрватску војску.

Фото: Alex Wong/Getty Images
Фото: Alex Wong/Getty Images

Шеф Пентагона, амерички министар одбране Џејмс Матис, који је због својих дипломатских метода у западним медијима зарадио надимак ‘Дивљи пас Матис’, поручио је јуче да је дошао у Хрватску са циљем да је наоружа!

Матис је после састанака са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и министром одбране Дамиром Крстичевићем истакао да је Хрватска „доказана америчка савезница“.

Добро сте изабрали

Том приликом, он је без увијања обећао помоћ САД у наставку модернизације хрватске војске.

– Задовољство ми је да поново будем у земљи која је доказана америчка савезница и има респектабилну војску. Похвалио бих одлуке хрватског државног врха о набавци нове војне опреме, авиона Ф16 израелске производње. Хрватска је одабрала доброг партнера, државу Израел. Боље мала војска са борцима који знају за шта се и како боре него велика војска с војницима без циља. Обећавам вам помоћ код наредних корака у модернизацији хрватске војске – рекао је Матис, који је у Загребу председавао седницом Америчко-јадранске повеље, уз асистенцију Крстичевића и црногорског министра одбране Предрага Бошковића.

Узалуд им труд

„Америка ће им сигурно помоћи да се наоружају, а ми ћемо се, као и до сада, витешки бранити“

Веселин Шљиванчанин, пензионисани официр

Сам Крстичевић није крио своје одушевљење Матисовом посетом:

– Част ми је што је амерички министар одбране посетио Хрватску. То је потврда партнерства и пријатељства САД и Хрватске. САД остају наш најважнији стратешки партнер у подручју сигурности и одбране, а НАТО темељ наше сигурности – навео је Крстичевић и захвалио му се на донацијама које су повећале хрватске одбрамбене способности, уз поруку да ће оне бити употребљене за „остварење заједничких циљева“.

САД су спремне да помогну модернизацију црногорске војске. Западни Балкан напредује у процесу европских и евроатлантских интеграција.

ПРЕДРАГ БОШКОВИЋ – МИНИСТАР ОДБРАНЕ ЦГ

Очекивани дил

Коментаришући интензивну војну сарадњу Вашингтона и Загреба, пуковник Веселин Шљиванчанин каже да га нимало не изненађује овај дил Америке и Хрватске.

– Америка ће им сигурно помоћи да се наоружају, али неће џабе, јер све своје услуге они јако добро наплате. Хрвати деценијама прете Србији и покушавају на све начине да униште Србе и Србију. Међутим, ништа они сами не могу ако немају подршку Американаца. Ми ћемо се, као и до сада, витешки и достојанствено бранити од свакога, али никога нећемо нападати. И наша држава чини све да осавремени војску, тако да нисмо незаштићени. Америка још једино Србију није покорила на овим просторима и труди се свим силама да то учини. Нисмо заслужили такво понашање, јер смо у два рата били саборци с Америком. А где су тада били Хрвати?! – упитао је Шљиванчанин.

Не очекујем притиске да нас увуку у НАТО! Знају добро какво је код нас расположење и да сада је приоритет КиМ. Пре ће нас увлачити у неке у разне иницијативе, форуме, разне вежбе…

БОЖИДАР ДЕЛИЋ – ГЕНЕРАЛ У ПЕНЗИЈИ

Дивљи пас одушевљен „Олујом“

Матис је прошле године, на састанку с Крстичевићем, нагласио да је геноцидна акција „Олуја“ пример војне акције која се изучава и у америчким војним школама.

– То је операција која показује шта све добро предвођена, добро опремљена и добро истренирана снага, политички добро предвођена, може да направи и преокрене. Посебно поштујемо вас, свог савезника, једну малу земљу која се бори знатно изнад своје категорије – поручио је тада Матис.

Извор: informer.rs